A címben szereplő két szó a társadalom nagy része szerint kizárja egymást. Ez nem más, mint ordas hazugság.

De kezdjük az elején. Sok dagadtfóbiás hozzászóló azzal indít, hogy ő csak az illető egészségéért aggódik, milyen rossz lesz neki a felsorolt hatvan problémával szembesülni stb. (Persze hozzáteszik, hogy egyébként esztétikailag is problémás, de nem ez a lényeg. Aha.) A trolloknak és a kövéreket alázóknak ideje lenne végre őszintének lenniük. Ugyan, melyiket is érdekli egy idegen ember egészsége? EGYIKET SEM. Pontosan.

Csupán a fogyókúraipar és e mögé beálló orvosok által kántált dolgokat akarják mentségként felhozni. Hogy hát ők nem is utálják a kövéreket, csak neki lesz rossz az egészsége és segíteni akar. Tehát ettől ő nem rossz ember, pont ellenkezőleg, jobb, mint az adott személy barátai és családja, ha elfogadják, mert ők azzal a sírba viszik. Ja, persze. Persze.

Csakhogy drágáim, semmi közötök az egészségemhez. HA (!) lesz/lenne problémám az egészségemmel, bármilyen jellegű is legyen az, nem a ti dolgotok. Ahogy más egészségügyi problémája sem a ti dolgotok. Érdekes, hogy a kövérek dolgába mindenki bele akarja ütni az orrát, de egyébként ha vékonyakról van szó, elismeritek, hogy az egészségügyi problémája az ő dolga. Ha valaki kövér, akkor már nem. Akkor már joga van bárkinek beleszólni és kéretlen tanácsokat osztogatni.

A másik része a dolognak az, hogy a kövér nem egyenlő az egészségtelennel. Ahogy a vékony sem az egészségessel. Nem lehet külső alapján felmérni valakinek az egészségi állapotát, mint azt sem, hogy milyen az étkezése, milyenek a sportolási szokásai, vagy mi lesz vele a jövőben. Vannak kövér sportolók (hivatásosak is, és nem a szumósokra gondolok). Létezik olyan, hogy valaki rendszeresen sportol és egészségesen étkezik ÉS kövér. Ahogy olyan is, hogy valaki csak egészségtelen kaját eszik és soha nem futna le egy kilométert se, mégis vékony. 

Minden ember más. Nincs senkinek joga és elegendő tudása ahhoz, hogy másoknak a külseje alapján megállapítson bármit az életvitelével, egészségével kapcsolatban. Nincs, nincs és nincs. Azok, akik külső alapján ítélkeznek és a súlyuk szerint értékelik az embereket, ezzel próbálnak takarózni. 

(Ui.: nyilván van, aki tényleg csak valakinek az egészsége miatt aggódik, de az nem idegeneknek mondogatja unos-untalan külső alázásba göngyölve. Én is tudok aggódni egy barátom vagy egy szerettem egészségéért, de nem írok mindenféle utálkozó hozzászólásokat az olyan embereknek, akik úgy tűnik, ugyanolyan cipőben járnak. Szóval létezik nyilván ilyen is, de ez sokkal kevesebb és kiderül a stílusból és körítésből.)

A bejegyzés trackback címe:

https://embracethefat.blog.hu/api/trackback/id/tr65486089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fat.acceptance 2013.08.31. 13:48:57

@Marciellino: Ha lehetne lájkolni itt, lájkolnám. :DD

Ágnes4060 2013.08.31. 18:27:38

A normál testsúly nem egyenlő az egészséggel, ez természetes, ezt senki nem állította. A nagy túlsúlyt azonban maga a WHO is önálló betegségnek jelölte meg, tévedsz, ha azt hiszed, csak a kövéreken nyerészkedő orvosok állítják így. Szerinted ha bemész a körzetes belgyógyászodhoz, neki milyen érdeke fűződik hozzá, hogy neked hazudozzon a kockázati tényezőkről? A tények elismerése nem egyenlő a dagadtfóbiával. Ráadásul a túlsúly már kialakult szövődménybetegségeinek kezelési költségei nagy terhet ró a társadalomra, ami elkerülhető lenne.
Sokaknak nem tetszik, hogy mások szenvedélyének a következményeit kell finanszírozni "közös kasszából". Többek között ezért üti bele az orrát a társadalom a dohányosok, drogosok, stb. életébe, természetesen nem egyéni, hanem társadalmi szinten.
Erre szokták azt mondani, van olyan kövér, aki 90 évig él, és semmi baja nem volt. De jellemzően nem így van. Én hallottam a híradóban, hogy egy kisgyerek kiesett a hatodik emeletről, és túlélte. De mégsem dobáljuk ki a gyerekeinket a hatodikról, mert van olyan, aki már túlélte.Ez nem azt jelenti, hogy valamilyen jogi hátrány éri, ha valaki sokat eszik, de az is természetes, hogy a csapból is az egészséges életmód reklámja folyik.
Az emberi természet sajátja, hogy véleménye van a körülötte lévő jelenségekről, tárgyakról, emberekről. Sok embernek nem tetszik a túlsúly. Miért ne lehetne joga ehhez? Miért akarod ráerőltetni az emberekre, hogy a kövérség szép? Miből gondolod, hogy neked jogod van megtiltani, hogy egy másik embernek véleménye legyen?
Ha látsz egy kövér embert, nyílvánvaló, hogy életének van-volt egy hosszabb-rövidebb szakasza, amikor a szükségesnél több kalóriát vitt be a szervezetébe, mert egyébként mi rakódott volna le zsír formájában a testére? Azt akarod elérni, hogy az embereknek azt kelljen gondolniuk, hogy az illető biztosan sportol, egészségesen étkezik, de valamiért valami idegen anyag került a bőre alá? Nem értem, miért tiltakozol ezerrel olyan dolgok miatt, amit te magad is leírtál magadról az előző bejegyzéseidben(ételfüggőség, a sport kerülése). Miért zavar, hogy azt hiszik rólad, hogy sokat eszel és nem sportolsz, mikor te is ezt állítod magadról?

fat.acceptance 2013.08.31. 18:39:50

nem rolam van szo. hanem altalanossagban nagyon sok embert rosszul itelnek meg a kulseje miatt. ami rossz. kulso alapjan nem lehet megmondani az ember egeszsegi allapotat, etkezesi es sportolasi szokasait. ennyi. az a baj, hogy ezt teszik az emberek. keretlenul raadasul.

fat.acceptance 2013.08.31. 18:41:37

ja es eleg sokszor leirtam,hogy az izleset senkinek nem akaron megvaltoztatni... mindenkinek az a szep, ami neki szep. de ami nekem nem tetszik, azt nem pocskondiazom. akit nem talalok vonzonak, nem megyek minden oldalra fel, hogy ezt elmondjam neki. ezt hivjak intelligencianak, tobbek kozt.

Marciellino 2013.08.31. 18:43:48

@Ágnes4060: Valakit elítélni, amiért nem sportoló típus és az átlagnál nagyobb az étvágya, na az a hülye viselkedés. Az pedig, hogy minden egyes kövér emberről azt hiszik az emberek, hogy tudják, milyen életet él - mert nem mindenki fejére van tetoválva egy blog, ahol önként elmeséli -, pláne előítélet. Ami pedig ostoba dolog, ennyi. Nem tetszik a túlsúly? Oké. Beszólogatsz, megkeseríted a túlsúlyosok életét és beleütöd az orrod a dolgukba? Nem oké.

Marciellino 2013.08.31. 18:43:48

@Ágnes4060: Valakit elítélni, amiért nem sportoló típus és az átlagnál nagyobb az étvágya, na az a hülye viselkedés. Az pedig, hogy minden egyes kövér emberről azt hiszik az emberek, hogy tudják, milyen életet él - mert nem mindenki fejére van tetoválva egy blog, ahol önként elmeséli -, pláne előítélet. Ami pedig ostoba dolog, ennyi. Nem tetszik a túlsúly? Oké. Beszólogatsz, megkeseríted a túlsúlyosok életét és beleütöd az orrod a dolgukba? Nem oké.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.08.31. 19:37:55

Majd 10 év múlva, ha gyereket szeretnél, és nem fogsz tudni teherbe esni (vagy ami még fájdalmasabb: emennek a magzataid) elgondolkodsz azon, hogy talán mégsem olyan egészséges kövérnek lenni - tudniillik a túlsúly a hormonháztartást is szétbarmolja.
A cukorbetegséget, izületi és belgyógyászati dolgokat már nem is említem.
Ja, és ez nem vélemény volt, hanem tény.

fat.acceptance 2013.08.31. 19:41:27

@Noisy Suzy: nem. nem teny. nem kovetkezik be mindenkinel. szemelyfuggo. olvastam boven eleget es ismerek is olyanokat, akik koveren teherbe estek es problemamentes terhesseg utan egeszseges gyereknek adtak eletet. szuklatokoruseg, amit mondasz, attol meg, hogy nem ismersz mas peldakat, leteznek. nem is kevesen. :) ha te nem tudod felfogni ezt, az a te bajod.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.08.31. 19:45:58

@fat.acceptance:
Ebben az esetben örülök, hogy okosabb vagy a témában, mint a világ összes orvosa.
Hogy én is tágíthassam a tudásom, volnál szíves (akár angolul) belinkelni egy cikket, ahol a terhességi kövérség veszélytelenségéről írnak?

fat.acceptance 2013.08.31. 19:49:46

@Noisy Suzy: en emberekben gondolkozom. forumokon olvastam eleg sok ilyet. nok lapja forum, hajra. angolul meg ha gepnel vagyok, majd belinkelem az utolsot, amit lattam. az ember a bizonyitek,nem az uszito cikkek. veszely mindenben es mindenkinel fennall, de erre azt mondani h 1000% hogy megtortenik, ujra mondom, szuklatokoruseg. fingod nincs arrol, hogy egy masik emberrel mi fog vagy nem fog tortenni. nem vagy jovobelato.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.08.31. 19:55:28

Felvilágosítalak: az interneten az van fent, amit kiírnak.
Nyilván ha 10 kövér nőnek gond nélkül lezajlott a terhessége, akkor azt örömmel kiírja a netre, de az a 10 000 aki folyamatosan elvetél és a hormonjai elférfiasodnak a zsírtól (bezony van ilyen) és nem tud teherbe esni, az nem fogja kiteregetni világhálóra, hiszen elég szégyenteljes és fájdalmas ez egyszerre.
Az, hogy te "nem számokban, hanem emberekben gondolkodsz" nem az érdemed, csak a beszűkültséged mutatja. Létezik ám világ az nlc-n kívül is (ahonnan ha jól láttam töröltek).

fat.acceptance 2013.08.31. 19:58:03

@Noisy Suzy: en toroltem magam :DDD es pont az emberekben valo gondolkodas miatt nem vagyok beszukult. az a beszukult gondolkodasu, aki kulso alapjan azt hiszi, nindent tud a masikrol.nos, en nem hiszem ezt. minden ember mas, masa helyzete, mas a szervezete, elete.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.08.31. 20:10:27

@fat.acceptance:
Egy szóval sem említettem a külsőt.
Mindenkinek más a szervezete, valóban vannak dohányosok és túlsúlyosak akik 90 évig élnek, de ahogy mondták már, nem jellemző.
Most őszintén mond meg nekem: szerinted az egész felhajtás, figyelmeztető kampányok és a millió elrettentő példa a 2-es diabéteszről szerinted csak kamu? Szerinted az a többmillió ember, akinek levágták a lábujjait/lábát a túlsúlyuk okozta cukorbetegség miatt, az csak hülyéskedett? És most ne hozz fel példának 4-5 amerikai dagadt bloggert, akik drága ruhákkal akarják ellensúlyozni a kövérségüket, azért mert ők nem cukorbetegek. MÉG nem azok, és bizonyítottan jó esélyük van rá, hogy azok legyenek, ahogy neked is.

fat.acceptance 2013.08.31. 20:13:54

@Noisy Suzy: es? nem a te dolgod. idegenek egeszsegehez miota vn kozod? pont errol szol a bejegyzes is. nincs jogod beleszolni masok eletebe, csak azert, mert koverek. attol meg az az o eletuk. jobban tenned, ha inkabb quiet suzy lennel. :)

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.08.31. 20:18:50

@fat.acceptance:
Tyű, most aztán visszaszóltál anyukám, ezzel a poénnal még a Sas kabaréba is bekerülnél.
Azért van közöm más egészségéhez, mert itt élek ezen a földön, ebben az országban, és mivel társadalomban élünk, az életünk hatással van egymáséra.
Pl szerinted milyen lenne a jövőnk, ha mindenki rákos beteg lenne, vagy ha mindenki alkoholista? Vagy ha mindenki 2-es cukorbeteg?
A közegészségügy a társadalom tükre.

fat.acceptance 2013.08.31. 20:22:10

@Noisy Suzy: a mentalis egeszseg is szamit. ha meg gyengebb lennek, epp azt tenned tonkre. az ilyenek mint te, csak rontanak. kontraproduktv ezeket hajtogatni, amit te. oszinten... az hiszed barnelyikunk nem hallotta meg hatvanmillioszor? ezek utan kifejezett rosszindulat masokat baszogatni. back off.

Ágnes4060 2013.08.31. 20:22:44

Ha jól megnézitek, ti használtok negatív minősítéseket a hozzászólasokkal kapcsolatban, és nem fordítva. Aki nem ért veletek egyet, az pocskondiázik és buta. Ti természetesen meg tudjátok ítélni egy hozzászólás alapján, hogy az illető intelligens vagy nem. Az intelligens pedig csak az lehet, aki veletek egyetért.

Írok nektek a kövérség elfogadásával kapcsolatban egy példát. Gizike kövér kislány, iskolába jár. Valamelyik gyerek ezért csúfolja, a tanítónéni a csúfolódót megbünteti. Egyéni szinten toleranciára nevel.

De ugyanez a tanítónéni környezet órán, testnevelés órán tanítja a helyes étkezési szokásokat, mi történik veled, ha sokat és válogatás nélkül eszel, nem mozogsz. Akkor már nem gondolhat arra, hogy a kövér Gizikének ez rosszul esik, hisz áttételesen ez azt jelenti, ha a túlzott evéstől és a heverészéstől lehet elhízni, akkor ő nyilván sokat eszik és heverész. Társadalmi szinten tehát nem valósul meg a kövérség elleni tolerancia.
Meg kellene szüntetni az egészséges életmódra nevelést, az ezzel kapcsolatos kampányokat a különböző sajtóorgánumokban, stb., mert ezek azt sugallják, hogy akkor hízol el, ha nem megfelelően étkezel és nem mozogsz? S ez rosszul esik a túlsúlyos embereknek,úgy érzik, nem toleráns a társadalom. Hisz az egészségre nevelésnél pozitív dolognak állítjuk be az aktív életet élő, étkezését kontrollálni tudó, hetente többször mozgó életmódot. Ezt szüntessük meg, mert áttételesen negatív formában mutatja be a túlsúlyos embereket? Ez lenne a kövérek elfogadása? Inkább a szükséges ismereteket, a betegségmegelőzéssel kapcsolatos megfelelő hozzáállást ne közvetítsük a társadalom felé, nehogy ez a kövérekkel kapcsolatban intoleranciát szüljön?

Szerintetek be kellene szüntetni az egészséges életmódra nevelést, mert ez sérti a kövérek érzékenységét?

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.08.31. 20:23:19

@fat.acceptance:
Teljesen egyet értek, a mentális egészség is számít.
Ép testben ép lélek.

fat.acceptance 2013.08.31. 20:24:46

es hibas az elkepzeles. az egeszseg maganugy. en se szolok bele senkiebe... eleg beteg elkepzeles hogy barmi kozom lenne mas egeszsegehez.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.08.31. 20:27:49

@fat.acceptance:
Tehát akkor ne adjunk pénzt alapítványoknak akik beteg embereket vagy rákos gyerekeket segítenek, mert semmi közünk mások egészségéhez?

fat.acceptance 2013.08.31. 20:27:51

@Ágnes4060: az intolerancia nem ebben rejlik, nem kell ugralni. nem mondott senki ilyet. pozitiv dolgokat elmondani oke. lehet azt mondani, hogy ezt vagy azt ajanlom. anelkul hogy az illeto sulyat emlitenek. aki jol eszik es mozog, lehet koveren is egeszseges siman. nem egy ilyet is olvastam. de az egeszseg, a mozgas stb. nem sulyfuggo. nem a fogyasert kell mozogni.

fat.acceptance 2013.08.31. 20:29:51

@Noisy Suzy: istenem, de borzasztoan nehez felfogasu vagy. a segitseg mikor nem ajanlott? nem azt mondom, jogy nem kell segiteni. hanem azt, hogy blogokra jarni es dagadtutalkozast terjszteni nem kell. utalkozni, okoskodni, megprobalni masoknak szart csinalni, azt nem kell. ugyberzed, az itteni tenykedesed egyenlo azzal, hogy rakos betegeknek adomanyozol? komoly onertekelesi problemad van akkor....

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.08.31. 20:34:52

@fat.acceptance:
Nem az én felfogásommal van baj szerintem.
Ha megnyerem az ötös lottót, és 200 misiből alapítok egy "Segítsük a túlsúlyosok fogyását az egészséges életért" akkor azt becsukatnád, mert sértő?

fat.acceptance 2013.08.31. 20:39:12

@Noisy Suzy: nem. fura lenne, de nem. ha az emberek onszantukbol mennek oda, az o dolguk. akkor igenylik a segitseget es jo, hogy van hol kapni. te viszont itt olyan vagy, mintha oda akaratuk ellenere lennenek bezarva az emberek. ha azt hasznaljuk hasonlatnak. ha valaki onszantabol megy ilyen helyre, hurra. ha valakit lekotoznek es bezarjak, az nem jo. akkor ellene lennek. ahogy te is hasonloan keretlenul jartatod itt a szadat. te ebben a kepben a bezaros verzio vagy.

Ágnes4060 2013.08.31. 20:41:48

Nem ugrálok, véleményt fogalmazok meg. Megpróbálok veled kulturáltan vitatkozni.

Akár az iskolai egészségre nevelés, akár a társadalmi betegségmegelőzési kampányok a túlsúlyt, mint negatív dolgot említik. Vagyis intoleránsak. Vagy ha nem, miért nem?

fat.acceptance 2013.08.31. 20:43:44

@Noisy Suzy: mondjuk a neve mindenkepp rossz. az egeszseg nem egyenlo a fogyassal. a fogyastol nem lesz valaki egeszseges. nem csodaszer ez, bakker. mert a nev uye magaban foglalja, hogy a koverseg egyenlo az egeszsegtelenseggel, ami szinten nem igaz. de az ilyen csusztatasokhoz az ember egy dagadtfob tarsadalomban hozzaszokik... lehet kerelmeznem a nevvaltoztatast mert hazug, de nem szuntettetnem meg ha onszantukbol mennek be az emberek.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.08.31. 20:43:45

@fat.acceptance:
Ez nem igaz. Senkit nem kényszerítenék semmire. Én azért próbálom felnyitni az emberek szemét, hogy ne szenvedjenek lelki és testi terhekről, amiket a túlsúlyuk okoz. Te be akarod csukni a szemüket, mert az a könnyebb, kényelmesebb út.
Kelletlenül járatom a szám? Miért írsz nyilvános blogot, ha nem vagy elég felkészült az ellenvélemény elfogadására?

fat.acceptance 2013.08.31. 20:46:30

na, vegre a nadal meccset adjak. majd utana visszaterek.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.08.31. 20:46:34

@fat.acceptance:
Igazad van, a fogyás nem csodaszer. A súlyvesztés csupán a vérnyomást, a vércukrot, a hormonháztartást és az inzulintermelést normalizálja, leveszi a terhet az izületekről és csökkenti a rákos megbetegedés kockázatát, semmi több.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.08.31. 20:47:17

@fat.acceptance:
Ezzel le is tudod a sportot erre a hónapra, nem igaz? :D

fat.acceptance 2013.08.31. 20:51:08

@Noisy Suzy: nem. :) a tobbi meccset is nezem ;)

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.08.31. 22:35:22

@fat.acceptance:

Gratulálok hozzá.

Köszönettel tartozom, ugyanis megihlettél, ezért a legfrissebb posztomat Neked ajánlom:
breakingfat.blog.hu/2013/08/31/a_koverseg_elfogadasa_wtf

fat.acceptance 2013.08.31. 22:52:11

@Noisy Suzy: hurra. remek. de most nincs idom ilyen baromsagokkal foglalkozni, nem tudom, mondjuk maskor se lesz. alig hiszem, hogy elolvasnam. :) joejt.

fat.acceptance 2013.09.01. 08:10:16

@fat.acceptance: meggondoltam magam. en,mint aktivista, nem hagyhatom, hogy arts a szavaiddal...

Jóravaló fiatalember · http://baldgirls.blog.hu 2013.09.01. 09:10:58

A társadalmi elfogadásosdi önmagában káros. A fat acceptance mozgalom mellé még nem sorakozott fel a junkie acceptance, a smoker acceptance és az alcoholist acceptance, de ennyi erővel megtörténhetne.
Az egyén szintjén pedig kétségkívül a tettei és nem a külseje alapján ítélik, "mérik" meg az embert. Azok az "aktivisták", akik arról blogolnak, hogy a kövérség valamiféle tiszteletre méltó, kritikával nem illethető dolog, éppen hogy a passzivitást propagálják.
Félreértés ne essék, engem a leghalványabban sem érdekel, hogy a szerző meddig és milyen életkörülmények közt tengeti napjait, de az önhazugságban élő és külső megerősítést kereső, lelkileg instabil olvasók alól az ilyen irományokkal gyakorlatilag kirúgja a sámlit.
Ennyit óhajtottam közölni, köszönöm a figyelmet.

fat.acceptance 2013.09.01. 09:34:09

@Jóravaló fiatalember: ezert kar volt irnod, ertelmes, joravalo gondolatot nem sikerult idevetned.

Jóravaló fiatalember · http://baldgirls.blog.hu 2013.09.01. 09:53:43

@fat.acceptance: Gondolkoztál már azon, hogy szelíd kedvességgel beszélj az emberekkel, ha azt szeretnéd, hogy elfogadjanak? Csak egy tipp.
A - minden bizonnyal jogos - kritikádból kifelejtetted az érveket. Így viszonylag nehéz reagálnom rá. Tehát szerinted komplett hülyeség, amit írtam? Miért?

fat.acceptance 2013.09.01. 09:56:01

@Jóravaló fiatalember: ha valaki tiszteletlenul, utalkozva beszel, megis mi kotelezne engem arra, hogy maskepp valaszoljanak? egyebkent nem acsingozok az elfogadasodra. :)

Jóravaló fiatalember · http://baldgirls.blog.hu 2013.09.01. 10:00:54

@fat.acceptance: Én nem beszéltem utálkozva, csak leírtam a véleményemet, érzelemmentesen. Azt is értem, hogy nincs jelentősége számodra, hogy én, személy szerint elfogadlak-e vagy nem. A tippem csak általánosságban értelmezendő.
Szóval, mivel nem értesz egyet abból, amit írtam?

Ágnes4060 2013.09.01. 10:28:45

Az a baj, hogy te nem csak azzal beszélsz tiszteletlenül és utálkozva, aki veled így beszél, hanem mindenkivel, aki kulturált vitát próbál kezdeményezni veled, vagy egyszerűen leírja a tiéddel nem egyező véleményét. Mint aktivista,egy csoport képviseletét vállaltad fel, velük szemben is ellenszenvet kelthetsz ezzel az agresszív stílussal.

Még nem válaszoltál az előző hsz-emben feltett kérdésemre.

fat.acceptance 2013.09.01. 10:32:44

@Jóravaló fiatalember: Az elfogadás nem káros, hanem segít.
Nem kétségkívül, nagyon sokakat a külsejük alapján ítélnek meg egyén szintjén is. Rengeteg intoleráns dolgot szenvednek el az emberek, el sem tudnád képzelni, milyen brutális dolgok történnek. Még én is elképedek néha.
Nem mondtam, hogy a kövérség tiszteletre méltó dolog. Az emberséget propagálom. Azt, hogy mindenkit békén kell hagyni, és nem kell beleszólni a külseje miatt abba, hogy is vezeti az életét. Ha valaki kövér, rögtön beleszólnak abba, hogy mit kéne tennie. EZT ellenzem. Nem passzivitásra buzdítok senkit, tőlem a saját életével mindenki azt kezd, amit akar. Nem mondom senkinek, hogy fogyjon/hízzon. Azt mondom, hogy azt tegye, amit igazán szeretne. Ha ez a fogyás, akkor sok sikert! De ne a társadalmi elvárások miatt tegye, ne azért, mert idegenek megmondják neki mindenhol. Hanem csak ha tényleg azt akarja, magától, belülről, önmagáért. Ne bárki másért. És az ellen vagyok, hogy unos-untalan emberek beleszólnak mások életébe, hogy kéne egyen, mit kéne sportoljon stb., mikor az nem is kéri.

A lelkileg instabil olvasókat ez csak erősíti. Tudom, mert én is az voltam és vagyok néha. A legjobb erősítés az, ha azt mondják, hogy ÉN döntsek és ne másokra, ne arctalan utálkozókra és megmondóemberekre hallgassak. Nem másoknak él az ember, hanem saját magának. Ezt szeretném mindenkiben erősíteni. Az intolerancia alól, mások életének befolyásolása alól akarom kirúgni a sámlit.

PrettyWitch 2013.09.01. 10:32:58

Korlátolt, önigazolást kereső poszt. Attól, hogy leírod, hogy az ég nem kék, hanem citromsárga, az még kék marad.

Megint nem az elfogadásról írtál, hanem azt próbálod meg elhitetni, hogy a fizika és a biológia törvényei rád nem érvényesek...

fat.acceptance 2013.09.01. 10:37:09

@Ágnes4060: Csak szépen sorjában, túlzottan elburjánzottatok. Nem kötelességem 0-24ben hülyeségekre reagálni. :D
Szóval igen, intoleránsak. És buták. Nem a túlsúly a negatív dolog. Túlsúllyal lehet valaki egészséges. Szóval azt nevelni a gyerekekbe, hogy mozogjanak és egyenek egészségesen - ez pozitív dolog. DE ezt meg lehet tenni túlsúllyal is. Képzeld el, hogy valaki lényegesen többet eszik mint más, de mellé mozog és a kaják egészségesek. Ha nem eszik egészségtelenül, igenis elképzelhető, hogy az illető egészséges. Tehát nem a súly ellen, hanem az egészséges étkezés MELLETT kéne letenni az embereknek a voksot, ami pedig nem súlyfüggő. A kettős mérce a probléma. Ha egy vékony sokat eszik (és esetleg nem mozog, bár ez mindegy most), akkor megdicsérik, hogy milyen jó, hogy jó étvágya van. Pedig lehet, hogy tök egészségteleneket eszik és ultramagas a koleszterinje. De hát ő vékony, ezért milyen aranyos, hogy sokat eszik. Kövér embernél pedig hiába eszik valaki egészségesen, ha sok, akkor rögtön jön a dorgálás, pedig lehet, hogy ugyan nagyobb az adag, de sokkal egészségesebb mint másé. Ezeket külső alapján nem lehet megállapítani. Ezért kár is a súly ellen harcolni. Nem valami ellen, hanem valami mellett kéne harcolni. Sokkal okosabb lenne, ha a súly részt kihagynák a dologból, és mindössze az egészséges étkezés és mozgás fontosságát emelnék ki. ANÉLKÜL, hogy közben súllyal is foglalkoznának. Elvégre a túlsúly nem zárja ki az egészséges étkezést és mozgást. Ennyi.

fat.acceptance 2013.09.01. 10:52:02

@Noisy Suzy: Akkor a blogodra a reakcióm.

"De miről is szól a "fat acceptance movement" szerte a világon? Tömören arról, hogy extrém túlsúllyal bíró hölgyek magamutogató és provokatív viselkedéssel próbálják kompenzálni a kövérségükből fakadó belső nyomorukat." - Hamis. Az egész úgy, ahogy van. A fat acceptance movement arról szól, hogy a kövéreknek elegük van a társadalmi megbélyegzésből, amit rájuk aggatnak a súlyuk miatt. Hogy lusták, nincs akaraterejük, a súlyuk miatt kevésbé elfogadott, ha szakértelmük van, azt hiszik, nem olyan jók, mint mások, diszkriminálják őket rengeteg helyen, támadások érik őket, és a médiában is ördögként vannak reprezentálva. Ebből sok embernek elege lett, és tenni akar a megkülönböztetés ellen. Mert nem súly alapján kell megítélni valakit. Nem azért küzdenek, hogy mindenki legyen kövér, hanem azért, hogy aki az, azt hagyják békén, és ne baszogassák állandóan, minden platformon.

"ők tökéletesen elégedettek lennének magukkal, ha az a szemét társadalom nem közösítené ki őket." - Ebben nem tudom mi a hiba, igen, a kiközösítés problémákat okoz az embereknek lelki szinten, fizikailag is. Ha a kiközösítés megszűnne, a diszkrimináció elmúlna, akkor sokkal jobb lenne az életminőségük. Joggal várják el másoktól, hogy hagyják békén őket, elvégre az ő kövérségük nincs hatással mások életére, ezért szeretnék, ha a korlátoltak utálkozásai sem lennének hatással az ő életükre.

"a túlsúly nem egészségtelen." - Pontosan. A túlsúly önmagában még nem egészségtelen. A rizikófaktorokkal természetesen mindenki tisztában van, hisz egész életünkben ezzel tömték a fejünket mindenhol. Ettől még lehet mozogni és egészségesen étkezni kövéren is.

"Véleményük szerint a diéta káros, a mozgás csak akkor jó ha éppen jól esik és mindenki, aki szerint az egészségtelen életmódjuk elítélendő az egy szemét gyűlölködő, rasszista féreg." - Senki nem mondja, hogy a diéta káros. Bár tény, hogy nagyon sok diétából hiányoznak tápanyagok, hiánybetegségek léphetnek fel, és ha valaki túlzásba viszi, akkor csúnya betegségeket szerezhet. De ésszel nem káros. És igen, a mozgás akkor jó, ha jólesik az embernek. Gondolj bele, azon az alapon, hogy a fizika milyen fontos a világ megértéséhez, mindenkit köteleznének arra, hogy fizikus egyetemre járjon, miközben mondjuk humán beállítottságú és rohadtul nem akar fizikát tanulni. Milyen kellemes lehet ez?
A súlyhoz pedig nem tudom hogy jön a rasszizmus, ez már enyhén össze-vissza dumálás...

"Azt mondják a társadalom tévesen ítéli meg őket, mert ők aztán se nem lusták és nem is esznek sokat (akkor mitől kövérek?), és hogy tessék őket ugyan olyan fontosnak, egészségesnek és szépnek gondolni, mint egy vékony, rendszeresen sportoló nőt." - Nem mindenki mondja ezt. Csak aki tényleg nem lusta és tényleg nem eszik sokat. Én bevállaltam, de ez egy másik kérdés. Attól még tudom, hogy van olyan, aki sokat mozog és egészségesen étkezik ÉS kövér. De attól függetlenül, hogy kinek milyen az étkezési és sportolási szokása, igen, ugyanolyan értékesnek kell tartani. Mert az ember értékessége nem az étrendjében vagy a mozgási szokásaiban rejlik. Ha egészséges az illető, akkor igen, tessék egészségesnek gondolni, hiszen az. Nem jó dolog, mikor folyton betegnek neveznek valakit, aki makk egészséges. És a szépségről senki nem beszélt. Az ízlést nem akarják megváltoztatni az emberek, nem is lehetne, hisz mindenkinek más. Senki nem várja el, hogy valakinek megváltozzon az ízlése. Tőlem se várja el senki, hogy más jöjjön be, mint ami tetszik. Szóval ez újabb erőteljes csúsztatás. Senki nem azt akarja, hogy tartsák szépnek a kövéreket, hanem azt, hogy ha nem is tartják szépnek, ne kelljen állandóan azt olvasni/hallani/látni, hogy a dagadtakat undorítónak nevezik. Én is megtartom magamnak, ha valamit/valakit csúnyának tartok. Csupán ezt várjuk el, hogy ne mindenhol az legyen, hogy milyen rondák vagyunk. Hagyjanak minket békén, ennyi.

"Azt gondolják, hogy ha a kövér nőben kialakul egy egészséges pozitív önkép (ami SOHA nem fog őszintén megvalósulni, mert ha ez működne, nem lenne szükség a "fat acceptance-re"), akkor majd magától beindul a fogyás, ami egyébként egy teljesen felesleges dolog, de azért a pozitív gondolkodással fogyni fog. " - Ez úgy ahogy van, baromság. Mégis ki gondolná, hogy pozitív önképpel beindul a fogyás? Nyilván tenni kell érte. Fat acceptancera azért van szükség, hogy kialakuljon a pozitív önkép, hogy azok, akiket megkeserít a média és a társadalom diszkriminációja, azok mentálisan és lelkileg újra épek legyenek, boldogak lehessenek. A boldogságnak és elfogadottságnak nem kéne súlytól függenie, de manapság attól függ, ez ellen küzdeni kell. Nem lehet valaki értékesebb csak azért, mert vékony. Magától beindul a fogyás, istenem... Nagyon nagyon nagyon nem érted az egészet. Senki nem gondol ilyet, még egyszer mondom. Azt igen, hogy ha az ember lelkileg jól van és nem depressziós, akkor meg tudja tartani a diétát. De azt nem, hogy csak a harmónia majd fogyaszt.
(folyt.köv.)

fat.acceptance 2013.09.01. 11:04:19

@Noisy Suzy: "Ha elfogadják magukat kövérnek, akkor miért vágynak a soványságra?
És ha zavarja őket hogy foglalkoznak a kövérségükkel, akkor miért reklámozzák magukat az interneten?" - Előbbi azért fordulhat elő, mert egy brutális társadalomban élünk, ahol súly alapján ítélik meg az embereket. De aki elfogadja magát, az előbb-utóbb lehet, hogy leszarja ezt az egészet és képes boldogan élni. Ez jó lenne, fontos lenne.
Ez nem reklámozás. Ez aktivizmus. Igen is fel kell nyitni az emberek szemét. Nem súlytól függ a boldogság és nem szabadna ettől függenie egy ember elfogadottságának. Attól, hogy valaki kövér, ha emberként értékes, akkor értékes. Ezért nem kéne kevesebbre tartani. Ahogy akkor sem, ha esetleg nem egészséges. Beteg embereket mióta menő lenézni? Akár egészséges, akár nem, akár sportol, akár nem, akár egészségtelenül eszik, akár nem.... ő egy ember. ÉS ezek nem határozhatják meg egy ember értékét. Az ember értékességében irreleváns az, hogy mekkora a mérete vagy sportol-e. Ezt kéne megérteni. Akik szerint ezek számítanak, azok borzalmasan felszínesek.

"Újabban már a fat acceptance a feminizmussal is összemosódott (erősítve a sztereotípiát, hogy a feministák mind dagadt leszbikusok), aminek az okát még kevésbé értem. A minden férfi szemét után már minden vékony is szemét?" - A feminizmus egy dolog, de mi az, hogy minden feminista leszbikus? Ez nem igaz. Főleg, hogy férfiak is vannak köztük. :D És a feminizmusnak nem a minden férfi szemét mondat a lényege, sőt, semmi köze ehhez. Ahogy a fat acceptance movementnek sincs köze ahhoz, hogy a vékonyak szemetek. Senkit nem tartok szemétnek az alkata miatt. Csakhogy a vékonyaknak nem kell küzdeniük azért, hogy a testüket elfogadják. Ezért szól a kövérség elfogadása a kövérség elfogadásáról. Az, hogy el kell fogadni a kövéreket IS, nem jelenti azt, hogy bárki a vékonyak ellen lenne. Az összes jó barátom vékony. És nem utálom őket ezért. Egy fat acceptance aktivista sem utálja a vékonyakat. Csak a hülyéket és súly-bigottakat. De ehhez, mint látjuk, nem kell vékonynak lenni, ahogy a te példád is mutatja. Dagadtfóbok a dagadtak közt is vannak. Még egyszer mondom, a fat acceptance movement nem szól arról, hogy szemetek a vékonyak. Aki szemét, az szemét, de azért, mert diszkriminál, nem azért, mert vékony.

"Mert az egész káros és ostoba dolog. Az önbizalomhiányos, magukat gyűlölő, végtelenül befolyásolható fiatal kövér lányokat ahelyett hogy a sportra és a diétára biztatná és bátorítaná, berántja ez az önámító, görcsösen önigazolást kereső, lusta zsírközeg." - Arra biztatom őket, hogy azt kezdjenek magukkal, amit szeretnének. Arra biztatom őket, hogy így is érezzék magukat értékesnek és elfogadhatónak. Arra biztatom őket, hogy a lélek ápolása a legfontosabb. Ha fogyni akarnak, diétázni és sportolni, TEGYÉK. Ha nem akarnak, akkor ne tegyék. Azt tegyék, ami nekik jó, amiről úgy érzik, hogy tenni szeretnék. A folyamatos megmondogatás, hogy márpedig neked diétázni és sportolni kell, nagyon káros. TE kérlek szépen nem nyitod fel senkinek a szemét, csak még jobban ostorozod őket. Az a helyzet, hogy mindenki ezerszer megkapja ezeket a dolgokat, már nem tudtok újat mondani. Nincs ezekben semmi új. A diétára, mozgásra biztatnak bárhol. De arra nem, hogy magadra figyelj oda, és azt nézd meg, te mit akarsz csinálni. Hogy legyél önmagad és ne a társadalommal törődj. Ez a fontos. A stílus megint másodlagos, de elég gusztustalan. Még egyszer, a folyamatos megmondogatás nem használ senkinek. Van hatezer újság, blog, műsor, ami mind arról szól, hogyan fogyjon az ember. Ja és könyvek. És minden. Mindenhol ezt nyomatják az embernek. Ez már káros lelki hatásokkal jár, én már csak tudom. És ezeket a lelki károkat szeretném kijavítani, szeretném őket feloldani abból a gödörből, ahova ez a diszkrimináló, intoleráns világ lökte őket.

"Semmi, de semmi nem pótolhatja az aktív, energikus életet, a sport által okozott örömöket, egy egészséges párkapcsolatot, a hosszú, egészségügyi panaszoktól mentes életet. Én is ezért csinálom, ezért küzdök, izzadok, fekszem le éhesen, mert boldog, teljes életet akarok élni, mert büszke akarok lenni magamra." - HAJRÁ! Ha neked ez adja a boldogságot, szíved joga. De nem várhatod el, hogy más is attól legyen büszke magára, mert éhesen feküdt le. Mozogni jó, ha akarja az ember. Minden jó, ha önszántából csinálja. DE nem szabad azt állítani, hogy ez az egyedüli út ahhoz, hogy teljes életet lehessen élni, mert ez hazugság, ráadásul nagyon káros hazugság. Elképzelhetetlen károkat tudna okozni, ha olvasná bárki is.. Már sokadjára lenne az mondva szerencsétlen kövér lánynak, hogy hogy kell élnie, mert ha nem úgy él, akkor lószart sem ér. Ez ellen küzdeni kell. Mindenki élje a saját életét úgy, ahogy ő akarja, ne mások mondják meg neki, hogy mi alapján lesz értékes és teljes élete. Ez rendkívül bomlasztó, és nagy dózisban depressziót okoz. Ahogy nálad is, és ahogy nálam is okozott. Csak én ebből ki akarok törni. (folyt.köv.)

fat.acceptance 2013.09.01. 11:11:54

@Noisy Suzy: "Lányok, itt a szomorú valóság: aki azt mondja nektek, hogy kövéren is szépek vagytok, az
ad1: valamilyen ferde hátsó szándéka van (lásd előző poszt)
ad2: nincs szíve elmondani az igazat" - Ez is hülyeség. Aki azt mondja, hogy kövéren szép az illető, azért mondja, mert tényleg szépnek tartja. Ha nem tartaná annak, nem mondana ilyesmit, mert ez is árt. Nem kell valakit szépnek tartani kövéren, nem kötelező. De általában ha nem tartja annak, akkor kerüli a témát. Persze, oké, biztos van ilyen is. De a hátsó szándékos post is röhejes. Van, akiknek egyszerűen ez jön be, ezért alapból ilyen lányok közt keresik a belső értékeket. Ha valakinek van egy zsánere, az nem azt jelenti, hogy rögtön fétis és csak a testét szereti, és nem is az embert nézi, hanem a zsírt. Ahogy akik a vékony lányokra buknak, azok sem csak a bordákat és a lapos hasat látják egy lányban, hanem az értékei miatt vannak vele. Ugyanez fordíta is igaz, ezért a hátsó szándékos bejegyzésed több mint röhejes. Az etetős kapcsolatok pedig konszenzuson alapulnak, ott aki eszik, az enni szeretne és neki is az kell. Ez nem hátsó szándék. Aki nem akar enni, az nem fog enni, azt nem lehet ilyesmivel rávenni. Szóval, ha valakinek kövéren kell valaki, azért van, mert úgy szereti. Ahogy akinek vékonyan kell valaki, azért van, mert úgy szereti. És ebből a postból még reagálnék a végére: " Akkor majd választok magamnak olyat amilyen nekem tetszik, aki nekem jó, aki magamért szeret - amiért kihoztam magamból a legjobbat!" - Akkor ő sem magadért fog szeretni, hanem azért, mert vékony lettél. Nekem nem kéne olyan, aki azért szeret, mert lefogytam. Ez hülyeség. Aki hajlamos a hízásra, az simán lehet, hogy vissza fog hízni. Én nem mennék bele olyan kapcsolatba, ahol valaki azért tart értékesnek, mert lefogytam, aztán ha hízok, akkor el is dob.. Pontosan leírtad azt, ahol nem a belső értékek számítanak. Ha valakit csak a fogyásért tartanak értékesnek, akkor az nagyon veszélyes. Folyton stresszelni kéne, hogy ne hízzon vissza az ember. Nem bízhat meg a párjában, hogy nem hagyná el, ha csak öt kiló is feljönne rá.... elég nyomasztó érzés. Nem lehet átadni magad így a boldogságnak, ha folyton rettegni kell. Ez nem megoldás.

"És higgyétek el, minden magát nagyon szerető és reklámozó kövér nő mosolya őszintétlen, mert csak a saját maga által érzett gyűlöletét próbálja palástolni." - Ez is hülyeség. Rengeteg olyat ismerek, akik nagyon komolyan gondolják azt a mosolyt. TE! a drága blogod mögül nem döntheted el, kinek a mosolya őszinte és kié nem. Nincs behatásod rá, nem lehetsz tisztában rengeteg ismeretlen ember érzésével. Én is csak azokéval vagyok, akiket ismerek. És akinek nem őszinte, az is szeretné elérni. És ez becsülendő. Mindenki, aki küzd azzal, hogy szeresse magát, becsülendő. Sokkal nehezebb árral szemben összeszedni magunkat, és csakazértis elindulni a legfontosabb úton (az önszeretet útján), mint behódolni egy rothadt társadalomnak, ostorozni magad, csak azért, hogy ne más ostorozzon... csak azért, hogy te a jó kövérek közé tartozz... Ez az egyszerűbb út.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.09.01. 11:30:41

Most jöttem vissza edzésről, erre látom micsoda ingyenreklámot csináltál nekem.
Köszi. Akkor most el is olvasom :)

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.09.01. 11:46:18

@Noisy Suzy:
Nah, végigolvastam amit írtál.
1. nincs képességed a szöveg mögötti tartalom felismerésére és értelmezésére, ezért még a szarkasztikus jelentést is szó szerintinek veszed.
2. annyira belemélyültél a tagadásba és az önámításba, hogy mindent a magad igazának megfelelően csavarsz ki, a tényeket figyelmen kívül hagyva.
3. leszólod a blogom és úgy beszélsz rólam, mintha valami diktátor lennék. Senkit nem ütök korbáccsal, hogy sportoljon. De ennél jobbat sajnos még nem találtak fel az egészség megőrzésére. Amit te csinálsz, az sok minden, de nem az egészségről szól.

Összességében köszönöm szépen, de az én véleményemen nem tudsz változtatni, és nagyon remélem, hogy minden túlsúlyos idelátogató felismeri micsoda átverés ez az egész és nem követi a te negatív példád.

fat.acceptance 2013.09.01. 11:49:03

@Noisy Suzy: Rendben. Minden jót!
(Nem ütöd őket korbáccsal, de a szavaid egy megtört léleknek rosszabbak, mint egy korbács a testnek...)

A mentális egészség is egészség. És ez fontosabb, mert a mentális egészség kihatással van a fizikaira. Ha az ember mentálisan egészséges, sokkal egyszerűbb fizikailag is annak lenni, azzal foglalkozni. Senkit nem biztatok arra, hogy ne sportoljon, vagy ne diétázzon, ha AKAR. Arra biztatom őket, hogy önmagukat találják meg, és ne a média káros hatásai alapján éljenek. Te utóbbit teszed, ami nem helyes.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.09.01. 11:55:44

@fat.acceptance:
Akkor 2 kérdésem lenne.

Ha szerinted nem a motiváló beszéd, akkor mi segít egy 120 kilós nőn hogy lefogyjon?
(Kiemelném: motiváló. Én semmi bántót nem írtam le soha. Ha igen, másold ki és megkövetlek.)

Mi a véleményed arról, hogy a mentális betegségeken, azok közül is elsősorban a depresszión bizonyítottan segít a mozgás az endorfintermelés miatt?

fat.acceptance 2013.09.01. 12:12:59

@Noisy Suzy: A motiváció nem az, amit te csinálsz. Az bántó, hogy az értékességet aszerint méred, hogy az ember fogy vagy sem. Te írtad, ha majd lefogysz teljes életet élhetsz, blablabla. Nem a fogyástól lesz valakinek teljes az élete. Attól lesz teljes az élete, ha szereti magát és rendben van a lelke. A teljes életnek semmi köze a fogyáshoz vagy súlyhoz, és mivel te folyton ezt írod, ez rohadtul bántó másoknak és kontraproduktív. A motiváció az, hogy ha egy barát vagy családtag elfogadja a döntésed, megérti az érzéseid, és ehhez mérten támogat. Támogat abban, hogy szeresd magad és értékesnek tartsd magad, és támogat abban, hogy ha fogyni akarsz, fogyj. De nem húz le folyton azzal, hogy ezt mondogatja. Viszont ha valamit elhatároz valaki, abban támogatja maximálisan. Ez motiváló. Nem a kéretlen "ha majd lefogysz, értékes leszel".

bántóak: "Lányok, itt a szomorú valóság: aki azt mondja nektek, hogy kövéren is szépek vagytok, az
ad1: valamilyen ferde hátsó szándéka van (lásd előző poszt)
ad2: nincs szíve elmondani az igazat" (ez csak a te véleményd, nem nevezheted valóságnak.)

"És higgyétek el, minden magát nagyon szerető és reklámozó kövér nő mosolya őszintétlen, mert csak a saját maga által érzett gyűlöletét próbálja palástolni." - bántó azt írni valakiről, hogy őszintétlen a mosolya, mikor nem az. Vagy ha épp próbálja szeretni magát, annak hátráltató. Nem jó, negatív, rossz, bántó.

"Semmi, de semmi nem pótolhatja az aktív, energikus életet, a sport által okozott örömöket, egy egészséges párkapcsolatot, a hosszú, egészségügyi panaszoktól mentes életet. Én is ezért csinálom, ezért küzdök, izzadok, fekszem le éhesen, mert boldog, teljes életet akarok élni, mert büszke akarok lenni magamra." - ez is bántó, mert fogalmad sem lehet arról, hogy kinek mi a jó élet, és mit nem pótolhat micsoda. ezzel azt indikálod, hogy csak sportolva lehet valaki boldog, ami bántó lehet annak, aki egyébként nem akar sportolni, és ezzel lehúzod az életvitelét, azt mondod, hogy nem is él igazi életet és amit él, az csak egy szar. A sport által okozott örömök az elsők.. aha, persze. Nem mindenkinek, és akinek nem, annak ez sértő.

" berántja ez az önámító, görcsösen önigazolást kereső, lusta zsírközeg." - ezt azt hiszem, magadtól is értheted...

"(erősítve a sztereotípiát, hogy a feministák mind dagadt leszbikusok), aminek az okát még kevésbé értem. A minden férfi szemét után már minden vékony is szemét?" - a feminizmus nem egyenlő a leszbikussággal, és a dagadtsággal sem. és azt modnani valakiről valami miatt, hogy utálja a vékonyakat, mikor rohadtul nem, az is bántó. ÉN NEM UTÁLOK másokat a kinézetük miatt. Bántó ezt terjeszteni.

Ostobaságnak és károsnak nevezni önmagunk szeretetét szintén bántó.

És segíthet a mozgás. Én is szeretem, ha van kedvem hozzá, jól tudom érezni magam utána. De az NEM SEGÍT, ha folyton lenyomják az ember torkán, hogy márpedig csak akkor élhetsz teljes életet, ha sportolsz. Nem tudom minek képzeled magad, szerinted rajtad kívül ezt még nem írták le hatvanmillióan? Szerinted nem kapja meg ezt minden kövér ember, hogy márpedig ezt kéne csinálnia? Hatvanmillióegyedszer is megkapni ezt rohadtul kontraproduktív, még jobban lehúzza az embert, ha már megint azt mondják neki, hogy nem élhetsz teljes életet ha nem csinálod ezt meg ezt és ezt meg ezt. EZ sokkal jobban lehúz bárkit a mélybe, mint amennyire felhúzza a sport. Ilyeneket folyamatosan mondani KÁROS. Persze, sportolni jó. De az nem jó, ha az ember képébe tolják folyamatosan, kéretlenül, minden lehetséges módon, hogy mit kéne tegyen ahhoz, hogy teljes élete legyen. Azt nem te fogod eldönteni mások helyett és nem is a média. Magadnak azt csinálsz, amit akarsz, de mások helyett ne döntsd el, hogy nekik mi lenne a jó. És ne is ítéld el mások életét azért, mert nem úgy élik mint te. Nincs jogod mások életéről negatívan véleményt mondani azért, mert nem éheznek lefekvés előtt vagy mert nem sportolnak rendszeresen. Ez alapján te rohadtul nem ítélheted meg mások életminőségét. Bántó, fölösleges, buta és szűklátókörű dolog.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.09.01. 12:24:33

@fat.acceptance:
látod, azért ha mást nem is, ezt nagyon becsülöm benned, hogy te tényleg bármit ki tudsz úgy csavarni, hogy azt hidd hogy neked van igazad.

Én nem ítélek el senkit, de pontosan tudom, hogy milyen szörnyen kirekesztő dolog kövérnek lenni. És hiába ismételgeted, hogy "de engem tessék elfogadni" nem fog menni, mert a világ nem így működik. Én ezért fogyózok, és ezért biztatok másokat is a mozgásra meg a diétára, mert nincs más megoldás.
Bikinis fényképeket feltenni +100kg-mal és panaszkodni hogy az emberek beszólnak, meg szemét a társadalom és a média, az nem fog segíteni a problémádon.

fat.acceptance 2013.09.01. 12:31:08

@Noisy Suzy: Nem kicsavarom, nekem van igazam. :D Igen, kirekesztő. De nem a kövérség a szemétség, hanem a kirekesztés. Ezért nem azokat kéne megbüntetni, akik nem csinálnak semmi rosszat másokkal, hanem akik kirekesztenek. TE nem oldod meg a problémát, csak mélyíted. A kirekesztés ellen kell küzdeni, nem egy-egy ember ellen, akiket kipécéznek a kirekesztők. Ennyi erővel akkor minden homóból csináljunk heterót és a feketéket fessük fehérre... hülyeség. A kirekesztő magatartás az BUTASÁG ÉS NEM ELFOGADHATÓ. Nem a kirekesztést kell bátorítani és erősíteni, hanem azt kell megszüntetni. Aki kirekesztő, az rossz ember. Nem őket kéne elfogadtatni, hanem azokat, akik nem csinálnak semmi rosszat mások ellen, hanem éppen úgy léteznek, hogy az valakinek nem tetszik. De ezért nem a kövér a hibás, hanem aki kirekeszt. A kirekesztés elítélendő. Nem a diszkrimináltat kell még jobban diszkriminálni azzal, hogy ő tehet róla... A diszkriminatív hozzáállást kéne megszüntetni. Minden szinten. Ezért is látszik, hogy buta vagy. Nem szabad elfogadni a diszkriminatív embereket és véleményeket. Minden szinten csak rosszat tesznek. Mint az, hogy ha egy nőt megerőszakolnak, akkor nem a megerőszakolót hibáztatják, hanem a nőt, amiért csinosan öltözött fel.... Na, ez pont ugyanolyan. Azért lefogyni, mert valakik faszfejek és nem hajlandók elfogadni, hogy más szokások és kinézetek is vannak, az hülyeség és a legutolsó legitim indok. (Vagyis, nem is legitim.) Pont az a lényeg, hogy nem a faszfejek szerint kell alakítani az életünket, hanem a faszfejeknek kéne abbahagyni a faszfejkedést. Nagyon káros, ahogy gondolkodsz, de komolyan.

96 vagyok, mondtam már. :D

Ágnes4060 2013.09.01. 12:43:23

@fat.acceptance: A gond csak az, hogy az orvostudomány szerint a nagy túlsúly önmagában olyan nagy kockázati tényező, annyira megterheli az összes szervrendszert, hogy az egészség és a kóros túlsúly kizárja egymást.

Ha valaki mennyiségben és minőségben megfelelően táplálkozik, nem hízik el. Valóban vannak a raktározásban, felszívódásban egyéni különbségek, de messze nem akkorák, hogy ugyanolyan aktivitás mellett ugyanattól a tápláléktól az egyik ember elhízik, a másik pedig vékony marad. Ha a vékony rendszeresen sokat eszik, ő is el fog hízni. A természetben nincs kettős mérce. Nem lehet úgy az egészséges mennyiségű és minőségű táplálkozásról beszélni, hogy el ne mondanád, hogy ennek hiánya többek között túlsúlyhoz vezet. A társadalomnak káros, ha sok tagja túlsúlyos, tehát nem egyéni (Pl. nem kötelez senkit fogyásra, törvényesen nem támogatja a diszkriminációt, stb.), de társadalmi szinten megpróbál tenni, küzdeni ellene. Intoleráns.

Nekem se szimpatikus, ha valaki a külseje alapján megaláz az utcán egy idegen embert. De az orvostudomány által megállapított tényekkel nem érdemes vitatkozni.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.09.01. 12:47:53

@fat.acceptance:
Mi abban a diszkriminatív, ha a fogyásra bíztatom az embereket?
Mi az elképzelésed, hogyan, mi módon lehetne harcolni a kirekesztés ellen?

Megjegyzem: feketének és homónak születik valaki. Kövér meg lesz. A kettő nem ugyan az. Sok feketétől és melegtől hallottam már, hogy mennyire sértő amikor a kövérekhez hasonlítják őket.
Amúgy nem vagy te 96. Vagy ha 96 vagy és így nézel ki, akkor 150cm magas lehetsz.

fat.acceptance 2013.09.01. 12:50:25

@Ágnes4060: Ez nem igaz. Ismerek olyat, aki huszoniksz éves, sokat evett mindig és mégsem kövér, sőt. Nem igaz, hogy nincs olyan, aki nem marad vékony emellett is. Nem az orvostudománnyal vitatkozom, inkább az attitűddel. Szerinted ezt nem hallja mindenki mindenhonnan? Problematikus, hogy csak ezt nyomatják az embereknek. Ne is legyen életük a rettegéstől, juj. Problematikus, hogy csak egy utat javasolnak, csak egy dolog van nyomatva, és az ember nem érezheti jól magát, mert valakinek mindig be kell szólnia, valakinek mindig rohadtul meg kell mondania. Nem, nem nem és nem. Nincs szükség ezeket a szarságokat újra és újra az emberek pofájába nyomni, megkapták elégszer, köszi. Többet ér az emberi viselkedés, elfogadás és megértés, mert az tényleg segít. Ez már senkinek nem segít, illetve, a legtöbb embert még jobban földbe döngöli. Borzasztó, hogy mennyien nem fogják fel, hogy nincs szükség arra, hogy sokmilliomodjára is elmondják ezt, ezzel még jobban tönkretéve a másik ember lelkét. "Már megint ezt mondják. Fogják már be. Tudom, kövér vagyok, veszélyes, blablabla, de igazán befoghatnák már. Nem kell folyton riogatni. Nem segít. Csak még szarabbnak érzem magam tőle... úúú úgy ennék, enni akarok, a kaja nem ítél el, ne ítéljenek már el, ááá." Ezt váltja ki. Ennyi. Nem többet és nem kevesebbet. Csak rosszat tesznek tehát így az emberek. ha folyton ezt nyomatják csak mindenkinek, akkor az illető még kevesebbnek fogja érezni magát, elmélyül a depresszióban, ami még több evéshez és még kevesebb aktivitáshoz vezet. Míg ha elfogadnák, nem nyomnák ezt állandóan a képébe, talán lenne esélye arra, hogy lelkileg rendbe jöjjön és aktív életet éljen. Így ezeket hangoztatni folyton, amit ti, és ahogy hangoztatjátok, csak ront a dolgon. Nem segítetek. Senkinek.

fat.acceptance 2013.09.01. 12:51:49

@Noisy Suzy: Annyi vagyok, amennyi. :D Nem a te dolgod eldönteni. Szállj le most már erről a blogról, elég hosszan elmagyaráztam neked mindent, ha nem érted, nem tehetek többet érted.
Az a diszkriminatív, te nagyon okos, hogy kiragadsz egy életstílust és azt mondod, hogy az az egyetlen jó élet, máshogy nem lehet jól élni, és aki nem így él, annak szar az élete. Ez kibaszott diszkriminatív és ártalmas. Minden téren.

fat.acceptance 2013.09.01. 12:53:44

@Noisy Suzy: Ja, és ha sértő hát bekaphatják. :D Azért lehet hasonlítani, mert ahogy a feketeség miatt, úgy más külső tényező miatt sem szabadna elítélni senkit. Ahogy amiatt sem, hogy kit tud szeretni. Ezek alapvetően olyan dolgok, amik alapján nem szabad megítélni a másik embert. A külső és a szexuális orientáció ezért van egy lapon. Nem az a lényeg, hogy veleszületett vagy kialakult dologról van-e szó. Az a lényeg, hogy számít-e egy ember megítélésében. Akinek bármelyik is számít, az egyszerűen szar és kész. Az én legjobb (homo) barátom érdekesmód nem sérti. Nahát.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.09.01. 13:02:00

@fat.acceptance:
"Ja, és ha sértő hát bekaphatják. :D"

Bámulatos milyen toleráns vagy.

fat.acceptance 2013.09.01. 13:04:58

@Noisy Suzy: Tudom. Tudod, ilyeneket sértőnek találni faszfejség. Pont azért, amit leírtam. Nem az a lényeg, hogy veleszületett vagy nem veleszületett az adott dolog. Az embereknek az értéke nem a külsejükben vagy az orientációjukban van. Mindegy, hogy ő tehet róla, vagy sem. Az embereket nem azért kell elfogadni, mert nem tehetnek arról, amilyenek. Hanem mert emberek, és azért, mert máshogy néznek ki, és erről ők tehetnek, nem jogosít fel senkit, hogy elítélje. Nem jogos elítélni valakit azért, mert mennyit eszik vagy mennyit sportol. Ugyanúgy nem jogos azért sem, mert milyen a bőrszíne, vagy kikhez vonzódik. Ezért egy lapon lehet és kell említeni ezeket. Akit sért, az hülye.

Noisy Suzy · http://breakingfat.blog.hu/ 2013.09.01. 13:15:11

@fat.acceptance:
Hát igen, te aztán ezt nagyon meg tudod ítélni.
Csak amíg egy fekete gyereket egy déli megyében naponta szarrá vernek az osztálytársai azért mert fekete és ő ezzel a helyzettel nyilván nem tud semmit kezdeni, te simán nézhetnél ki normálisan is, ha néha megmozdulnál és nem zabálnál annyit.
Kimondottan felháborítónak tartom, hogy egyenrangúnak találod a két helyzetet.

fat.acceptance 2013.09.01. 13:16:43

@Noisy Suzy: Azt ajánlom neked, amit te is nekem a blogodon. Szia! :)

fat.acceptance 2013.09.01. 13:19:41

@Noisy Suzy: Egyébként, csak mondom, nem helyzetről beszéltem. Hanem felfogásról. Nem mondom, hogy a te példád nem rosszabb. Csupán annyit, hogy nem csak a szín miatt elítélni baromság, hanem egyéb külső jegyek miatt is. Tehát nem vagy jobb, mint azok, ugyanúgy külső alapján ítélsz, csak épp nem a szín, hanem a súly miatt. Erről beszélek, és borzalmasan buta vagy, hogy nem fogod fel. Nem a helyzet, hanem a hozzáállás. Semmilyen külső jegy miatt nem szabad senkit semmilyen módon bántani. A naponta megverés nyilván rosszabb, viszont képzeld, engem is volt, hogy fizikailag bántalmaztak, és voltam úgy 11 éves. Rohadtul nem tudod, miről pofázol, és beszűkült agyad van, borzalmasan megfertőztek. Szóval húzz innen.

fat.acceptance 2013.09.01. 13:23:33

@Noisy Suzy: Fogalmad sincs a sportolási szokásaimról. :) Nem. Arról, beszélek, hogy ha ennyire nem tetszik, ne olvasd a blogom és ne járj ide.

Jóravaló fiatalember · http://baldgirls.blog.hu 2013.09.01. 13:32:48

@fat.acceptance:

"úúú úgy ennék, enni akarok, a kaja nem ítél el, ne ítéljenek már el, ááá." Ezt váltja ki."

Itt a lényeg. Vagyis ugyanúgy egy elterelő hadműveletbe kezd, mint ez a fat acceptance. Cselekvéspótlék.
Az embereknek mindig lesz véleménye, ami nem feltétlenül egyezik a tiéddel. Gyakran ki is mondják, igen. Ezt is el kéne tudni fogadni.

fat.acceptance 2013.09.01. 13:39:04

@Jóravaló fiatalember: A folyamatos támadást már nem szabad elfogadni. Nem szabad elfogadni, hogy csak egy életstílus az elfogadható és mindenki más rossz.

Ágnes4060 2013.09.01. 13:45:28

@fat.acceptance: A nyitódban voltak az orvostudománnyal ellentétes kijelentések, mindössze erre reagáltam. Ha te nem írsz erről, én sem akartam volna újból a "pofádba nyomni"(sicc) az ellenvéleményemet. Azért "nyomja" ezt a sajtó, a média, az oktatás, stb. mert ez az igazság. Gondolod, hogy van valami társadalmi szintű összeesküvés a kövérek ellen, s direkt azért vannak az egészséges életmódról szóló kampányok tele hamis kijelentésekkel, hogy ők egyre rosszabbul érezzék magukat? Itt most nem rólad beszélgettünk, hanem a túlsúlyról, mint társadalmi jelenségről általában. Kíváncsi voltam, mi a véleményed, mint aktivistának arról, hogy társadalmi szinten szükségszerű az intolerancia a kövérség ellen, hiszen káros, ha egy társadalom tagjai közül túl sok a kövér. Ez nem azt jelenti, hogy a kövér embernek ne legyen élete, hisz az ember súlya nem egyenlő annak értékével, személyiségével; életének csak egy aspektusa.
Azt várod itt a hozzászólóktól, hogy hazudják azt, hogy egyetértenek veled? Bocs, de én nem ismerlek, miből gondolhatnám, hogy te életed megrontóját látod abban, aki a túlsúly és az egészség összefüggéséről cseréli ki a gondolatait. Én itt nem, mint pszichológus, hanem mint vitapartner nyilvánultam meg. Milyen segítséget vársz egy ilyen nyitó után?

Jóravaló fiatalember · http://baldgirls.blog.hu 2013.09.01. 13:46:41

@fat.acceptance: Node te támadsz meg minden betévedőt, aki más kottából játszik... Úgy akarsz a tolerancia mellett kardoskodni, hogy nem fogadsz el más véleményt. Lebutázol és eltanácsolsz másokat, pedig egy blog a véleménycseréről kellene, hogy szóljon. Ezek alapján úgy tűnik, hogy épp te vagy az, aki úgy gondolja, hogy az ő életfelfogása az elfogadható egyedül és mindenki más(é) rossz.

fat.acceptance 2013.09.01. 13:50:35

@Jóravaló fiatalember: Nagy faszt gondolom így. Azért vagyok ilyen, mert hiába írok le mindent normálisan, nem fogjátok fel. Nem, nem gondolom hogy az én életstílusom az egyedüli követendő. Azt gondolom, hogy életstílustól függetlenül mindenkit békén kéne hagyni a picsába, és nem beleszólni a másik életébe! Nem kell kiemelni egy életstílust sem, hogy ez jobb mint amaz. Nem kell másokat kevesebbnek tartani azért, mert máshogy eszik vagy mozog. És igen, azt támadni fogom, aki egyes szokások miatt másokat lenézendőnek tart. Nem azért, mert más a véleménye vagy mert az én életstílusom a nyerő, hanem azért, mert pöcsfej.

Jóravaló fiatalember · http://baldgirls.blog.hu 2013.09.01. 13:58:34

@fat.acceptance: Nézd, azzal, hogy dehonesztáló és degradáló kijelentéseket tesz valaki, pontot lehet tenni egy beszélgetés végére. Valamiért azt gondoltam, hogy te másokkal is kommunikálni szeretnél, nem csupán a saját gondolataidat visszaolvasni.
A kövérség csupán egy a tulajdonságok közül, ami alapján esetleg ítélkezik a másik fél. A kommunikáció stílusa is legalább ennyire szembeötlő.

fat.acceptance 2013.09.01. 14:01:18

@Jóravaló fiatalember: Talán nézd meg, hogy az elején mennyit és milyen stílusban írtam. Rengeteg érvet felsorakoztattam. Aztán folyamatosan jött a baromság. Nem, nem lehet elvárni valakitől, hogy ha folyamatosan idegesítik, akkor cukin válaszoljon, mintha leszarná és csak a degradáló felet kéne figyelembe vennie. Nem. Ha valaki fasz lesz, én sem cukin beszélek vele.

Jóravaló fiatalember · http://baldgirls.blog.hu 2013.09.01. 14:09:36

@fat.acceptance: Kívülről annyi látszik, hogy valamiért rendkívül frusztrál, ha a hozzászóló eltérő attitűdöt képvisel a témával kapcsolatban. Indokolatlanul vulgárissá és elutasítóvá válsz.

Nem mindenki buta, lehetséges, hogy az érveid nem voltak elég meggyőzőek.

fat.acceptance 2013.09.01. 14:30:55

@Noisy Suzy: te pedig meg mindig nem tuntel el innen. hat csodalkozol? rajtatok nem segit az se, ha szepen beszelek, egyebkent meg jogom van duhosnek lenni baromsagok miatt.

Jóravaló fiatalember · http://baldgirls.blog.hu 2013.09.01. 14:45:07

@fat.acceptance: Az önuralom és a kulturált viselkedés is társadalmi elvárás, az ember vagy alkalmazkodik ehhez vagy nem, belátása szerint.
Úgy érzed, hogy a te dühkitöréseid is a tiszteletben tartandó tulajdonságok közé tartoznak? Ez a kettős mérce.

fat.acceptance 2013.09.01. 14:50:11

@Jóravaló fiatalember: jaj, kettos merce, persze. ha mas baromsagokat ir es tamad es keptelen felfogni egyszeru dolgokat, az oke, ha engem ez felduhit, az mar nem. menj a tudod hova.

fat.acceptance 2013.09.01. 14:51:49

@Jóravaló fiatalember: nem kotelessegem folyamatos plehpofaval turni a hulyesegeket. talan nem kene tamadni masokat, akkor azok sem ugy reagalnanak, ahogy. gtfo, tenyleg.

Jóravaló fiatalember · http://baldgirls.blog.hu 2013.09.01. 15:12:52

@fat.acceptance: Ha buta vagyok, arról nem tehetek. Ezért trágárkodni és lekezelően bánni velem nem túl európai.

Folyamatosan becsmérelsz másokat és a dühödet és türelmetlenségedet elegendő mentségnek gondolod. Így akarsz támaszt nyújtani másoknak?

fat.acceptance 2013.09.01. 15:22:04

@Jóravaló fiatalember: igy. akinek tamaszt nyujtok, az nem ugy ir eleve, mint akiknek duhosen irtam. akinek tamaszt nyujtok, az megerti ezt a duhot. szoval le lehet allni.

fat.acceptance 2013.09.01. 15:23:53

@Jóravaló fiatalember: es nem tartozom sem neked, sem masik hulyenek.magyarazattal. igen, a butasag nem bun. de a butasag ellenere okoskodni, es nem leallni... az mar rosszindulat.

Jóravaló fiatalember · http://baldgirls.blog.hu 2013.09.01. 15:27:11

@fat.acceptance: Az önkritika már fél siker, de ne állj meg itt. A felismerést ne beletörődés, hanem inkább tett kövesse! Én szurkolok.

Ágnes4060 2013.09.01. 15:28:55

A vitapartnereid szerint te írsz "baromságokat" (bocsánat), mégsem beszélnek veled ilyen minősíthetetlen stílusban. Az is a toleráns viselkedés része, hogy az ember kulturáltan, decens módon viseli a másik ember eltérő véleményét. Az együttgondolkodás, véleménycsere nem egyenlő a támadással. Nem kötelességed mások "baromságait pléhpofával tűrni", szabad országban élünk. De miben különbözik az, hogy te néhány sor olvasása alapján hülyének, butának, unintelligensnek, rasszistának, kirekesztőnek, stb. minősítesz embereket, mint az utcán ismeretlenül téged megbámuló emberek reakciója? Mert az veled történik? Te toleráns embernek tartod magad, aki megalapozottan ítélkezik? Te ismered őket, az életüket?

fat.acceptance 2013.09.01. 15:36:06

@Ágnes4060: megbamulni valakit azert mert igy vagy ugy nez ki, az gorombasag. ha valaki hulyeseget ir, az alapjan hulyenek tartani igen, megalapozott. foleg, ha rosszindulatu. nem, nem ismerem az eletuket ezert nem.is teszek arrol kijelenteseket, hogy mit csinalnak es mi lesz veluk. a viselkedesuket viszont megitelhetem, hisz pont ok teszik ide. viselkedes, rengeteg rosszindulatu hozzaszolas alapjan valakit szemetnek tartani nagyon nem egyenlo azzal, hogy valakit megbamulok es a sulya alapjan eldontom, milyen az elete. suly alapjan ugyanis nem lehet itelni, viselkedes alapjan viszont igen. ha valaki idegesito es rosszindulatu, ne csodalkozzon, hogy utana ezt megkapja. meg igy is tobbet irtam normalisan mint kellett volna...

Ágnes4060 2013.09.01. 15:42:00

@fat.acceptance: Ez csak a te véleményed. Nem tény. :)

Szerintem valakinek a kinézete igencsak sok dologról árulkodik.

fat.acceptance 2013.09.01. 15:45:22

@Ágnes4060: kulso alapjan az eloiteletesek szoktak itelni. az eloitelet, a sztereotipia pedig a butak eszkoze. szerintem kulso alapjan pont annyit lehet elmondani az illetorol, hogy epp hogy nez ki. ennyit es nem tobbet.hozzaszolasok alapjan inkabb...

Ágnes4060 2013.09.01. 16:08:19

Az előítélet egyidős az emberiséggel. Annak idején az ember óvatos volt minden újjal szemben, mert veszélyt jelenthetett. Ha egy ismeretlen bogyó büdös volt, nem ette meg, mert előítélete volt a büdös dolgokkal szemben. Az ember máig automatikusan gondol valamit az újonnan látott emberről az eddigi tapasztalatai alapján, ezt hívjuk pl. első benyomásnak, ami aztán vagy igaznak bizonyul, vagy nem. Minden embernek természetes módon vannak előítéletei, csak van aki így, van aki úgy kezeli. Az előítélet nem a buták eszköze, hanem az emberiség nagyon régi öröksége.

Ágnes4060 2013.09.01. 16:13:33

@fat.acceptance: Látsz egy koszos, büdös, szakadt embert; egy öltönyös, aktatáskás, jól ápolt embert; egy izmos, kidolgozott izomzatú embert; egy 100+ kg-os embert. Biztos, hogy semmit nem gondolsz róluk, nincsenek prekoncepcióid?

fat.acceptance 2013.09.01. 16:17:55

@Ágnes4060: Ha vannak is, nem tolom a pofájukba. Utóbbi háromról kevésbé, legelső az kirívóbb, de a büdös, szakadt embereket sem szapulnám. Valószínűleg van elég bajuk anélkül is, hogy én beszólogatnék nekik. Utóbbi 3 kategóriáról meg nem nagyon szoktam gondolkodni. Tudod nem azzal töltöm az utazásaim, vagy az utcán létem, hogy idegen emberekről próbáljam kitalálni, miért olyanok, amilyenek... Nem érdekel. Akármilyen is a külsejük, a tettük alapján ítélem meg őket. Ha vannak is prekoncepcióim, az nem egyenlő azzal, mintha előítéleteim lennének. Persze, átsuhanhat egy-két gondolat a fejemben arról, hogy mi is lehet. De nem foglalkozom vele túl sokat és nem tulajdonítok nekik jelentőséget, mert ha oda jutok, hogy szóba elegyedek velük, nem ez alapján fogok dönteni. Tehát ha van is prekoncepció, az teljes mértékben ÉRTÉKTELEN és fölösleges. Nem számít sehova.

Ágnes4060 2013.09.01. 16:34:45

@fat.acceptance: Prekoncepció=előítélet

Az előítélet minden emberben automatikusan születik, evolúciós örökség. Az ember saját magát védi az előítélettel az ismeretlen dolgokkal szemben, nem akaratlagos dolog. Lehet így, lehet úgy kezelni. Senki nem úgy megy az utcára, na most azon fogok gondolkodni, milyenek lehetnek az ismeretlen emberek. Kulturáltság kérdése, hogy az ember egy feltűnő dolog hatására bámul, így-úgy beszól, vagy elfordítja a fejét.

fat.acceptance 2013.09.01. 16:36:55

@Ágnes4060: Én különválasztanám őket. Egy elképzelés még nem ítélkezés. Ha az ember már ítélkezik, akkor már valamit rosszul csinál. Akkor már hitelt ad az előzetes véleménynek, az első benyomásnak. Persze, ezek csak apró finomságok, különbségek... de azért számítanak. És valóban, kulturáltságtól függ, ki hogy éli meg ezeket. De aki már magában is ítélkezik, előre eldönti... jobb ugyan, de nem sokkal annál, aki ki is mutatja. Persze, kivéve ha cselekvésében nem látszik.

kiraaaaa 2013.09.01. 19:52:57

@fat.acceptance: de te miért bízol vakon abban, hogy nálad is szövődménymentes lesz a terhesség?

fat.acceptance 2013.09.01. 19:55:05

@kiraaaaa: mert egeszseges vagyok es nem lesz semmi jobb, ha az ember folyton retteg.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2013.09.01. 20:51:52

@fat.acceptance: lassan irom, hogy vegre megertsd.
A kommentelok nagy tobbsege nem az eletstilusodat teszi szova, hanem a bicskanyitogato, ignorans (es abszolut nem tolerans) stilusodat, miszerint mindenki forditva ul a lovon, es nem erti, mirol beszelsz.
Kivancsi vagyok, vajon tenyleg meg vagy gyozodve arrol, hogy ennyi hulye jon veled szemben az autopalyan, vagy neha elgondolkozol es belatod, hogy talan megis te megy szembe a forgalommal? Nem kell bevallanod, de magadert, konyorgom, ulj le es gondolkozz el ezen.

fat.acceptance 2013.09.01. 20:56:10

@afromagyar: Nem, a probléma az, hogy tényleg ennyire hülyék az emberek. Ahol az önelfogadás botrányos, és ennyi utálkozó dolgot kap az ember.... az egy beteg társadalom. A magyar társadalom nagy része egy beteg társadalom. Csak azért, mert sokan vannak, nem biztos, hogy jó és igaz, amit mondanak.

fat.acceptance 2013.09.01. 20:59:26

@afromagyar: Ja, és nézd meg mennyit értem azzal, hogy oldalakat írtam teljesen normális hangnemben, rengeteg érvet felsorakoztatva... reagáltak egyáltalán érdemben rá? Nem, nem tudtak. Innentől kezdve ha visszajárnak beszólogatni, nem az én felelősségem. Nem nekem kell cukinak lenni állandóan. Egy idő után, ha már sehogy nem lehet elmagyarázni az embereknek semmit... nem várhatják el tőlem, hogy hatvanadjára is ugyanolyan cukin válaszoljam meg ugyanazt az idióta kérdést.

kiraaaaa 2013.09.01. 21:39:22

@fat.acceptance: de az életmódod nem garantálja azt,hogy ez így is marad. S azt sem garantálja semmi, hogy ha lefogysz egészséges leszel 30 évesen is.

De majd remélem ugyanilyen arroganciával viseled a terhed, ha nem lehet gyereked, ha súlyos beteg leszel 5-10 év múlva.(ne érts félre, nem ezt kívánom, csak hogy akkor ez asok butaság,amit itt fennhangon hirdetsz eszedbe jusson, s beismerd tévedésed)

fat.acceptance 2013.09.01. 21:59:40

@kiraaaaa: remelem ha irok tiz ev mulva makkegeszsegesen, te ismered be, hogy tevedtel, es nem allapithatod meg suly alapjan masok jovojet. :)

Marciellino 2013.09.02. 11:57:36

@Noisy Suzy: Az orvostudomány gondolom csodának könyvelné el, hogy mivel beteg vagyok, hetek óta nem mozogtam egy percet sem, viszont eszem mint állat, konkrétan az imént toltam be a szülinapi tortám (nem, nem diétás) több szeletét reggelire (nyugodtan köpködjetek le érte online, ha titeket az tesz boldoggá, nekem elég volt a torta :D), ehhez képest még mindig tök ugyanúgy nézek ki, mint egy hónapja, amikor hetente többször futni jártam, mert jó idő volt és nem is voltam épp gyógyulás alatt. Meg a barátnőm, akinek kb. a hobbija a műkajaimádat, és olyan vékony a karja gyerekkora óta, mint egy bot, és soha egy deka "túlsúly" nem került rá, ő is bizonyára valami földönkívüli. Fel is keresek egy újságírót, hogy eladjam a sztorit.
És ja, ha "sértő" lenne, hogy elmondják, hogy a fatfóbia és a homofóbia ugyanolyan ostoba és felszínes attitűd - mert az -, akkor lenne problémám, mégpedig hogy egy seggfej vagyok. :D Szar, hogy valakit azért bántanak, amiről nem tehet - meleg vagyok, szerintem tudom, miről beszélek -, de nehogy már ez azt jelentse, hogy ezek után tök oké olyasmiért bántani valakit, amiről tehet. (Logikából elégtelen.) Miért lenne oké? A kinézet alapján ítélkezni igenis gáz. És nem csak a kinézet, de könyörgöm, evés meg sport? Ez pont annyira okos, mint lenézni a takarítónőt meg a pincért, mert az nem olyan jó foglalkozás, mint azé, aki szarrá keresi magát egy manageri állással. Hallottátok már, hogy "aki kedves hozzád, de a pincérhez nem, az NEM kedves ember?" Na, erről van szó.
Noisy Suzy, csak annyit mondanék még, hogy minden válaszod egy klisé, amiben próbálsz nagyon szarkasztikus lenni, ezzel palástolva mondataid tartalmának, ezen belül a "lereagált állításra" való tartalmas reflexiónak teljes hiányát. A blogodban pedig összevissza beszélsz (azon röhögtem fel, amikor leírtad, hogy itt le lett rasszistázva a fatfóbia, wtf, pár fogalom még nem tiszta, úgy látom), a blogíró hölgynek pedig le a kalappal, hogy milyen részletesen és türelmesen válaszolgatott a fröcsögésedre, ami tele volt kamuval és rosszindulattal.
Az pedig, hogy tudatosan lélekroncsoló dolgokat sulykoltok jó sokáig - nyilván nem volt jobb dolgotok -, aztán amikor már az illető kiborul, mert a türelme elfogyott és valószínűleg szenved, mint állat, elkezdtek azzal érvelni, hogy milyen alpári - egyszerűen szánalmas és hihetetlenül gusztustalan a részetekről.

fat.acceptance 2013.09.02. 13:04:29

@Noisy Suzy: Azt hiszem, többek közt az lehet a bajod, hogy nem vagy képes elfogadni magad. Behódolsz a társadalomnak, és nem magadat akarod megtalálni, nem magadnak akarsz megfelelni, hanem a társadalomnak. Mivel ennyire érzed magad képesnek, zavar téged, hogy más önmagát akarja megtalálni és nem másnak megfelelni. Mondván, ha te képtelen vagy elfogadni magad, nehogy már másnak is menjen. Tudom, én is voltam olyan, hogy a társadalomnak és külvilágnak akartam megfelelni, és azt gondoltam, tök oké, amiért kiközösítenek és diszkriminálnak, elvégre kövér vagyok, mit tehetnének mást. A különbség köztünk az, hogy én ilyenkor sem így beszéltem azokkal, akik helyette inkább magukat találták meg, mint te. Én csodáltam azt, akinek ment az elfogadás. Példaképek. Te viszont szeretnéd ha másnak se menne, amiért neked nem megy. Ez rosszindulat. Olvadj be a környezetbe, tegyél úgy, mintha te lennél a jófej kövér, aki igazából mindenben lesi a vékonyak komfortérzetét és azt figyeli, hogy tehet jót a vékonyaknak (jajj rossz nekik a látványom, lefogyok), de ettől még egyáltalán nem vagy különleges. Tucatviselkedés az ilyen, behódolni a tömegnek, a társadalmi nyomásnak kurvaegyszerű. Játszod az agyad és másokat hordasz le azért, hogy téged elfogadjanak. Mert ha te elítéled ezt meg azt a fajta dagadtat, akkor majd téged nem fognak. Erről szól ez az egész.

kiraaaaa 2013.09.02. 21:52:36

@fat.acceptance: itt is egyből támadsz. A "nem kell ugrálni" megjegyzés sértő. Miért gondolod, hogy neked lehet sértegetni a hozzászólókat? Miért várod el, hogy téged,ja nem, bocsi, általában a dagikat, ne sértegessék, ha te itt helyből durván megbántasz bárkit, aki hozzád szól?

fat.acceptance 2013.09.02. 22:16:12

@kiraaaaa: hat nekem itt mind hatvanszor sertobbet mondtak, mint az, hogy nem kell ugralni... ja es kihagytad a jo sok sort, amikor annak ellenere higgadtan es reszletesen reagaltam,hogy egy frocsogo bejegyzes problematikus reszeit elemeztem. es utana is boven tovabb higgadt voltam, mint elvarhato. a helybol durvan megbantas eleg eros......... szerinted a nem kell ugralni a barmelyik engem serto megjegyzessel egy szinten van? hat tevedsz. sehol nincs azokhoz kepest.

fat.acceptance 2013.09.02. 22:19:36

@kiraaaaa: abbol gondolom amugy, hogy ha engem sertegetnek, nem en vagyok az, akinek ezert cserebe cukinak kene lennie. nem en kezdtem, ti pofaztok ocsmanysagokat folyton. nem kene meglepodni, hogy megvedem magam es visszaszolok. mit vartatok? cseszegetes utan edeskedek veletek? azt leshetitek.

Jóravaló fiatalember · http://baldgirls.blog.hu 2013.09.03. 05:23:45

@fat.acceptance:

"ti pofaztok ocsmanysagokat folyton"

A nyilvánvaló trollokon kívül senki nem pofázott ocsmányságokat. Ha mégis így érzed.. mindegy.
A nyilvánvaló trollokon kívül senki nem támadott téged személy szerint, csupán a problémádra talált reakciódat kritizáltuk. Nem állíthatod, hogy a kövérség nem probléma számodra, ha hosszú önelfogadási folyamat is szükséges ahhoz, hogy végre kiegyensúlyozottnak érezhesd magad. Most képzeld el, hogy ha neked egész eddigi kövérséged alatt nem sikerült megbékélned magaddal, akkor mennyire van könnyű helyzetben egy ismeretlen, akivel néhány mondatváltás után ennyire arrogáns és lekezelő vagy.
A hosszú és indulatos kommentoszlopok nem azért születnek itt, mert kövér vagy, hanem azért, mert kaffogó acsarkodással esel a hozzászólók torkának, amiért a "hosszú sorokon át, részletesen elemzett koncepciódat" zsákutcának vélik.

fat.acceptance 2013.09.03. 08:14:08

@Jóravaló fiatalember: az a gond, hogy az erveimre nulls korul vab a reakcio. olyan teteoes valaszadast senki nem csinalt. azota is a tobbseg csak a naaaagyon rossz stilusom kritizalja, erdemben senki nem reagalt semmire. oke, ha zsakutcanak tartjak, de engem ezzrl beken lehet hagyni. en odamegyek magamtol barkihez es beleszolok abba, hogy elje az eletet, zsakutca-e?! NEM. az ertetlenkedes pedig rosszindulattal karoltve igen idegesito. egy erv nem volt, amit valaki cafolt volna. ures azarkasztikus klise vagy a stilusom fikazasa.

fat.acceptance 2013.09.03. 08:17:48

@Jóravaló fiatalember: ja es mar ne is haragudj, ez a noisy picsa eleg durvan gusztustalanul irt. meg a frocsogo bejegyzeset is hosszan, higgadtan, turelmesen reagaltam le. majd nem allt le. o az, aki belepiszkit az elfogadasomba, ezek utan kurvara ne varja senki, hogy engem erdekeljen az o problemaja. talan ha nem jonne tamadni azert, amit leirtam (tamadom a masik kovert, akkor majd engem jobbak birnak), konnyebb lenne neki is. pozitiv erzesek menten konnyebb elindulni...

fat.acceptance 2013.09.03. 08:20:01

Marciellino hozzaszolasat olvassatok el, azon belul a stilusomra vonatkozo reszt a vegen. ha valaki ezutan meg arrol beszel, hogy jaaaj milyen serto vagyok szeeegeeeny dagadtfobokkal, azt a hozzaszolast vagy torlom vagy ignoralom. szoltam elore. egy kis gondolkodas nem art, emberek.

Jóravaló fiatalember · http://baldgirls.blog.hu 2013.09.03. 09:10:41

@fat.acceptance: Az a gond, hogy amit te érvnek gondolsz, az nem más, mint a véleményed. Valami homályosan előadott elképzelés arról, hogy a kövérség elfogadása boldoggá tesz majd.
Abban igazad van, hogy a fogyás önmagában nem oldja meg a lelki problémákat, viszont a "szeretem a lavórszerű ülepemet" típusú önhazugságok sem.

Véleménydiktatúrával nem lehet a toleranciát kierőszakolni. Az interperszonális és a társadalmi viszonyoknak is kölcsönösségen kellene alapulni, túlburjánzó egóval lehetetlenség őszinte elfogadást, horribile dictu szimpátiát kisajtolni.
A neten kimoderálhatsz bárkit a blogodról, de a való életben nem. Ha nem tanulod meg feldolgozni, hogy a világot nem te irányítod, akkor folyamatos frusztrációban kell hadakoznod és egyre távolabb kerülsz a kitűzött célodtól, hogy jól érezd magad a bőrödben.

fat.acceptance 2013.09.03. 09:18:13

@Jóravaló fiatalember: amivel ti erveltek, az meg a ti velemenyetek. attol, hogy velemeny, meg nem zarja ki, hogy erv legyen. a tieid sem tenyek. ez igy egy nagy hulyeseg, amit kozoltel. szerintem ne olvass tovabb :) ne nezd, ami zavar. ciao.
süti beállítások módosítása