Ez egy olyan téma, amit nagyon sokan összekevernek. 

Létezik az "Egészség Minden Méretben" (Health At Every Size, a továbbiakban: HAES) illetve a Kövérség Elfogadása (Fat Acceptance). 

A kettő teljesen elkülönül egymástól. A kövérekkel szemben tapasztalt diszkrimináció, megbélyegzés ellen való küzdelem az egy mozgalom része. Elveink vannak, amiért küzdünk. Jogaink, amiket érvényesíteni szeretnénk. A kövérek polgári jogainak teljességében való érvényesülése a cél. (Ehhez tartozik, hogy jogunk van megbélyegzés nélkül és egyébként is kövér testben létezni.)

A HAES pedig egy gyakorlatot jelent. Azt jelenti, hogy az ember tudja, hogy az egészség nem súlyfüggő, hanem a szokások alakítják. Tehát az egészséges étkezés és mozgás lehet az egészség függvénye, nem a súly. De persze ez sem garancia semmire, az egészség nem csak rajtunk múlik, nem vagyunk teljes kontrollban, és még így is bármi megtörténhet. Nehéz ezt a gyakorlatot megvalósítani, mivel folyamatosan más üzenetekkel bombáznak minket, még olyanok is, akiknek jobban kéne tudnia a dolgokat. 

A probléma akkor következik, amikor ezt a két dolgot (FA és HAES) valaki megpróbálja összemosni. Ugyanis a HAES egy személytől függő gyakorlat, az ember maga választja azt az utat, amit az egészség eléréséhez jónak lát. Ez nem súlyfüggő. Pont. De a tisztelet, az egyenlőség NEM egészségügyi állapot függvénye! Nem lehet az egyik párbeszédet a másikba vinni, mert akkor olyan csúszós talajra tévedünk, ahonnan nehéz törött tagok nélkül kievickélni... Az egészség semmilyen módon nem lehet alapja annak, hogy valakinek a jogai megvalósulnak-e vagy tiszteletben tartják-e a létezését. Ha valaki nem egészséges, akkor is joga van az egyenlőséghez, tisztelethez. 

A tolerancia, jogegyenlőség NEM egészségügyi állapoton alapul. Épp ezért a kövérség elfogadását azon az alapon támadni, hogy "de nem egészséges!!!!!!!!!!!!!!!!", egyszerűen nevetséges. A kövérség elfogadása NEM a vékonyak ellehetetlenítéséről, vagy egészségügyi kérdésekről, vagy arról szól, hogy kinek milyen az ízlése. 
Nem, nem kell aggódnod az egészségünkért, mert az egyenlő, tiszteletteljes bánásmód NEM az egészségi állapot függvénye. Innentől kezdve ezt belekeverni badarság.

A HAES gyakorlása választástól függ, senkit nem lehet kötelezni arra, hogy nekünk tetsző életvitelt éljen. De ez egy olyan irányzat, olyan gyakorlat, amely élesen szemben áll a mai guruk butító, romboló cselekedeteivel. Az egészség ugyanis a szokásoktól függ, és sokkal kevesebb mértékben az adott súlytól. Sokan vannak, akik azért nem is kezdenek bele semmibe, mert azt az üzenetet kapjuk mindenhonnan, hogy a mozgás azért kell, hogy lefogyjunk. (Közben bebizonyították, hogy hosszútávú fogyás az emberek 95%-a számára nem létezik, és a "sikeres" 5% a kivétel, nem pedig utat mutató példa. Az anekdotális "bizonyítékként" használt rokonok és ismerősök kivételek, nem pedig a hosszútávú fogyás valós, tudományon alapuló bizonyítékai.) Aztán ha ez nem sikerül, vagy feladjuk, vagy nem akarjuk, vagy annyira meg van bélyegezve az ember, hogy egyszerűen nem hiszi el, hogy lehet sportos és kövér egyszerre. Pedig lehet. A HAES erről szól, a mozgalom pedig a jogainkról, egyenlő, megérdemelt bánásmódról.  

Személy szerint még ismerkedem a HAES gyakorlásával, de javasolni tudom mindenkinek, hogy nézzen utána, nagyon sok új információ kereng, amit a profit érdekében el akarnak titkolni... 

A bejegyzés trackback címe:

https://embracethefat.blog.hu/api/trackback/id/tr976298287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása