fat.acceptance 2014.03.22. 11:33

kövér

Sziasztok!

A kövér szó használata manapság elég egyoldalú: az esetek többségében szitokszónak tartják. De miért van ez így?

Rendeltetése szerint a kövér egy semleges, külsőt leíró jelző. Ugyanúgy, mint a magas, alacsony stb.

Hányszor hallhattunk, láthattunk olyat, amikor valaki azt mondta, hogy "Nem vagy kövér, te szép vagy!". Mintha a kettő egyébként kizárná egymást. (Pedig ugye, nem.)

Odáig fajult a helyzet, hogy az eredetileg értékítélettől mentes jelzők plusz tartalommal teltek meg.
A kövér ma sokaknak egyenlő a csúnyával, a rosszal, akaratgyengével, lustával. Ha egy vékony lány rosszul érzi magát a bőrében, rossz a közérzete, akkor gyakran nem ezt mondja, hanem az ezt teljes mértékben helyettesítő "Kövérnek érzem magam." mondat hagyja el a száját. Ugyanígy a vékony szó is újabb értelmet nyert, mindenféle jónak az összefoglalására.

Hogy ezzel mi a baj? Az, hogy ha a kövéret negatív jelzőnek használja mindenki, az kirekeszti a ténylegesen kövéreket. A "nem vagy kövér, szép vagy" egyenesen vezet oda, hogy aki kövér, az nem lehet szép, a kövér az a szép ellentétpárja, tehát egyenlő a csúnyával. Így tehát kövérek nagy százaléka hitte már el legalább egyszer, hogy ő csúnya, csak a súlya miatt. A szerencsésebbek ki tudnak kerülni ennek a hatása alól... De sajnos sokan vagyunk, akik nem.

Sokszor tapasztaltam, hogy az első szitokszó, ami valakinek a szájára jött, a kövér volt. Például a pasid exéről diadalittasan kijelented, hogy nem baj, legalább meghízott. Mintha ez valami elégtétel lehetne, mintha ez bármi rosszat jelentene.

Teljesen vékony kislányok az iskolában ha összevesznek, az első "sértés" az, hogy a másik kövér.

Sok sorozatban, filmben is ez a tendencia. Vékony lányok rettegnek fél kilótól, mert az csúnyává tenné őket, üzenik a készítők.

A kövér nem egyenlő az akaraterő hiányával sem. Amikor 5 nap alatt 4 nagyon nehéz, komoly vizsgám van és mindegyiket teljesítem, ráadásul nem is rossz eredménnyel, akkor nem igazán érzem úgy, hogy akaraterő híján lennék.

Sajnos a szó egyre negatívabbá válása miatt a kövérek is gyakran kikérik maguknak, hogy rájuk ezt a jelzőt aggassák. Pont amiatt, ahogy manapság a szóhasználatban él. Én is ilyen voltam, de aztán páran felnyitották a szemem.

Számomra problematikusabb az elhízott és a túlsúlyos szavak használata. Ezek ugyanis orvosi kifejezések, tehát ezek használatával elfogadjuk, hogy a kövérség betegség. Pedig nem az. A testalkatok sokféleségének megjelenése csupán.

Küldetésemnek tartom, hogy a kövér szó újra elnyerje eredeti jelentését: egy egyszerű, értékítélettől mentes melléknév legyen. Sem több, sem kevesebb. A kövér szó szidalmazásként való, a szép ellentétpárjaként való használata hovatovább gerjeszti a kövérekkel szembeni diszkriminációt. Ezért kéne ennek a folyamatnak megálljt parancsolni.

A kövér NEM egyenlő a csúnyával, az értéktelennel, a butával, az akaraterő hiányával, az egészségtelennel. Ahogy a vékony SEM egyenlő a széppel, értékessel, okossal, akaraterőtől duzzadóval, egészségessel.

Külső jegyek alapján ilyen megállapításokat nem lehet tenni. (Illetve az, hogy ki szép és ki csúnya, egyébként is szubjektív, és csak attól függ, hogy kinek mi az ízlése.)

Ne hagyjuk, hogy a társadalom ilyen irányú destruktivitása tovább romboljon minket! A KÖVÉR NEM EGYENLŐ MINDEN ROSSZAL!
Ne utasítsuk el a kövér szót. Ne engedjük, hogy szitokszó legyen. Én büszkén vállalom a jelzőt. Hiszen kövér vagyok, és még nagyon sok minden más is. A súlyom nem definiálja az értékemet. A tiéteket se. Senkiét se. Senki nem lesz attól értékesebb, mert vékony vagy mert sportol.

Természetesen mindenkinek joga van ahhoz, hogy a neki tetsző jelzővel illesse önmagát. Ha valaki ebben nem akar részt venni, az is rendben van.

De ha szeretnétek ti is változást, legalább próbáljuk meg! Tegyük újra semlegessé a kövér szót. Ne utasítsuk vissza! A kövér NEM egyenlő a rosszal.

A bejegyzés trackback címe:

https://embracethefat.blog.hu/api/trackback/id/tr25873615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clockro4ch 2014.03.29. 17:39:02

"A kövér NEM egyenlő a rosszal." - Hát akkor mégis mivel?

Az élettani hatásai rosszak.

Az esztétikai következményei is azok.

Igazából egyetlen jó oldala sincs annak, hogyha valaki kövér, csak rossz származik belőle. Szóval mégis milyen aspektusában NEM a rosszal egyenlő a kövér?

fat.acceptance 2014.03.30. 08:29:06

@Clockro4ch: A kövér nem jelent többet annál, mintsem hogy valaki kövér. A te példáid hamisak, illetve, az esztétikum ízlés kérdése, tehát erről tényeket nem lehet kijelenteni, egyoldalúakat nem. A kövér se nem csak szép, se nem csak csúnya. Hanem mindkettő. Kinek mi.

Clockro4ch 2014.03.30. 20:27:44

Látom nem bírja valaki a kritikát :)

fat.acceptance 2014.03.31. 08:06:16

@Clockro4ch: latom valaki nem erti a gyuloletbeszed es a kritika kozti kulonbseget. ;)

Clockro4ch 2014.03.31. 12:02:31

@fat.acceptance: Látom valaki nem tudja mi az a gyűlöletbeszéd, hanem csak dobálózik a kifejezéssel igazi, észérvekkel alátámasztott vélemény híján ;)

www.mtapti.hu/uploaded_files/2275_2012_2_sps.pdf

fat.acceptance 2014.03.31. 12:20:32

@Clockro4ch: Tipikusan az ostobaknak az az alfaja vagy, amelyik ahhoz is tul hulye, hogy felfogja azt, mennyire idiota. Az "eszerveid" kirekeszto zagyvasagokon alapulnak, nem logikan. Szoval toled ez vicces.

Clockro4ch 2014.03.31. 13:04:05

I@fat.acceptance: Igazán? Ez esetben még mindig várom annak igazolását, hogy a kóros túlsúly nem hogy káros, hanem egészséges. Feleslegesen dobált ad hominemeken, és autoriter véleménykirekesztésen kívül ugyanis még nem tettél semmit :)

Az érveimről meg annyit, hogy bármelyiket bármikor képes vagyok alátámasztani valós kutatási eredményekkel. Ellentétben veled.

cxc 2014.04.17. 13:19:46

www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20140417-igy-csinal-belolunk-drogost-az-elelmiszeripar.html

Szerintem érdemes beleolvasgatni, van pár érdekes utalás arra, hogy miért csinálnak az emberekből--- cukor-só-zsír függő "zombikat".. mellesleg én továbbra is elgondolkodom hogy világméretűen kinek áll érdekében, hogy az embereknek el kell fogadniuk a saját súlyproblémájukat

Só-Cukor-Zsír

"Hogy a három alkotóelem mennyire létfontosságú, jól mutatják a General Mills CEO-jának szavai is, melyeket Michael Moss idéz Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us című könyvében. 1999-ben Amerika legnagyobb élelmiszer-ipari szereplőinek vezetői összejövetelt tartottak, hogy megoldást találjanak a vásárlók őket érintő egyre nagyobb bizalmatlanságára. A tervek szerint a résztvevők kidolgoznak egy tervet, amelyhez mindenki tartja magát, és amelynek lényege az lett volna, hogy a termékekben szereplő cukor-só-zsír mennyiségét általánosan csökkentik. A találkozón felszólalt a General Mills akkori vezetője, és a következőket mondta: „Mivel nemcsak a vásárlóink, hanem a részvényeseink felé is komoly felelősségünk van, teljesen kizárt, hogy a termékeinkben változtatni fogunk az eddig használt só-cukor-zsír arányokon, ha az azt eredményezi, hogy az emberek kevesebbet esznek a termékeinkből.” A könyv szerzőjével készített, negyvenperces rádióinterjú tele van egyéb érdekességekkel is. Például az egyik népszerű, gyermekeknek piacra dobott reggeli pehely – a szegmensről mi is írtunk már – gyártója olyan kísérleti eredmények birtokába jutott, amelyek szerint a terméket reggelire fogyasztó gyerekek virgoncsága 20%-kal megnőtt az osztályteremben (kapcsford: pörgette őket a cukor). A gyártó aztán ezt úgy kommunikálta, hogy a pehely megnöveli a gyerekek tanulási képességeit."

Továbbra is úgy vélem, mégha szerinted nemes a szándék ami vezérel akkor sem helyes az útra amire tévedtél .)

De mivel ez a te utad, így neked kell járnod rajta. Az is lehet, hogy neked van igazad, ki tudja?
Végülis az egész élet egy süllyedő hajó, mentőcsónak nélkül. Végül mind megtanulunk úszni. csak az a baj hogy az óceán közepén nem sok esélyünk van túlélni saját halálunkat :)

annamari4063 2014.04.20. 17:43:36

Azt, hogy ki mit tart szépnek, ízlés kérdése. Ha valakinek nem tetszenek a kövérek, hát nem tetszenek neki, joga van hozzá. Azt írod, a kövérség és a szépség nem zárják ki egymást. Van, akinek igen, van, akinek nem. Hogy milyen az arány, mutatja például az, hogy hány vékony akar meghízni, és hány kövér lefogyni. Ha valakit zavar, hogy felszedett két kilót, és másképp áll a szoknya rajta, miért ne adhatna ennek hangot, ha egyszer így érzi? Szerintem akkor is érdemes vigyázni az embernek a súlyára, ha csak egy-két kg felesleg van rajta, attól még könnyen, kis odafigyeléssel megszabadulhat, míg 10+ kg-tól már sokkal nehezebb.

fat.acceptance 2014.04.20. 19:54:29

@annamari4063: "Azt, hogy ki mit tart szépnek, ízlés kérdése. Ha valakinek nem tetszenek a kövérek, hát nem tetszenek neki, joga van hozzá. Azt írod, a kövérség és a szépség nem zárják ki egymást. Van, akinek igen, van, akinek nem." - Nyilván erről van szó. Pont emiatt nem lehet tényként állítani egyik verziót sem. Én a véleményem írtam le. De nézzük már meg... mondhatjuk azt is, hogy minden csúnya, mert valami miatt semmi nem tetszhet mindenkinek, nincs olyan dolog, ami mindenkinek tetszene. Ezt kezelhetjük úgy, hogy akkor minden ronda, de kezelhetjük úgy is, hogy minden szép, mert minden tetszik valakinek. De az sem rossz kezelési mód, ha azt mondja el az ember, hogy ízlés kérdése. Amiért én felemelem a szavam az, arra való reakció, hogy nagyhangúak próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a kövér márpedig senkinek nem lehet szép. Nos, kell az ellenpólus. Emiatt. De egyébként nyilván önálló ízlés kérdése, és ezzel nincs is baj, ha valakit nem diszkriminálunk és alázunk meg az ízlésünkből fakadóan.

"Hogy milyen az arány, mutatja például az, hogy hány vékony akar meghízni, és hány kövér lefogyni." Ezzel óvatosan kéne. Egyrészt nem, nem lehet megnézni ilyen arányokat, tudományosan tudtommal nincsenek. Másrészt ezeket rengeteg minden befolyásolja. Én több olyan fogyni "vágyót" ismerek, aki nagyon jól meglenne, csak a társadalmi nyomás hajtja erre. Nyilván nem csak ilyen van. De önmagában attól, hogy hány akar fogyni és hány hízni... Ez egy tartalmatlan mondat, még hipotézisnek se nagyon illik be.

" Ha valakit zavar, hogy felszedett két kilót, és másképp áll a szoknya rajta, miért ne adhatna ennek hangot, ha egyszer így érzi?" Hangot adhat neki. Csak lehetőleg (emberiességi kötelesség lenne) ne úgy tegye, hogy azzal az elnyomókat támogatja. Persze, sokan vannak elnyomók, így őket ez nem is igen érdekli. A rendszer (a hatalmas fogyókúraipar) érdeke az, hogy a kövér a rossz érzéssel legyen egyenlő, és aki ezt a nyelvezetet továbbviszi, az ezt támogatja.

annamari4063 2014.04.21. 10:27:58

"Hogy milyen az arány, mutatja például az, hogy hány vékony akar meghízni, és hány kövér lefogyni." "Ez egy tartalmatlan mondat, még hipotézisnek se nagyon illik be."
Azt hiszem, a tendenciákat azért mindenki érzékeli a környezetében. Nem véletlen, hogy a vékonyság elfogadásáért nem indítanak topikot. A fogyókúraipar mellett pedig működik "hízókúraipar" is, lásd az üdítőgyártókat, stb. A gyártókat csak a profit érdekli itt is, ott is. Nem hiszem, hogy a kövérség ellen a társadalom egy részében valóban meglévő ellenérzést elsősorban a fogyókúraipar számlájára írhatnánk.
Szerintem a már kövér embereket az "élni és élni hagyni" elv alapján tényleg felesleges a súlyukkal nap mint nap személy szerint piszkálni. De az fontos, hogy a még nem elhízottak tájékoztatást kapjanak a kövérség esetleges veszélyeiről, és annak elkerülésének lehetséges eszközeiről.

fat.acceptance 2014.04.21. 10:34:58

@annamari4063: Ami zajlik, az nem tajekoztatas. Erdekes, sok ezerszer nagyobb problemarol nincs ilyen "tajekoztatas"... talan mert ostobanak lenni kifizetodo.
Es persze, nem csak a fogyokuraipar tehet rola. Karoltve a gyogyszeripar, media, who, etc. Az emberi osszefogas "gyonyoru" peldaja...

p.m.s. 2014.05.01. 21:31:38

Nocsak, megirigyelted a konteoblog sikerét? :D
Engem sem munkában, sem barátságban nem zavar, ha valaki kövér. Nem számít. De partnerkeresésben igen, a kövérek undorítanak.
Az a baj, hogy hazugságra építesz, arra, hogy a kövérségnek nincs kockázata. Így a további mondanivalód is hiteltelen.
A kövérség nálam nem 2-5 kiló túlsúlyt jelent, kb. 15-nél kezdődik. Biztos van akinek más a határ, ez személyes döntés kérdése. Rubens-el szoktak példálózni, na, amiket ő festett nem tipikus kövérek, vagy legalábbis ma kevés ilyet látni.

fat.acceptance 2014.05.01. 21:41:37

@p.m.s.: Keresd már ki, hol jelentettem ki olyat, h nincs kockázata. :) Nem fogsz ilyet találni, soha nem mondtam ilyet. :)

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2014.06.12. 20:52:44

Mondjuk azért az vicces, hogy egy olyan korban élünk, amikor koncsítavürszt elfogadása állami szinten támogatott, ha azt mondom egy négerre hogy néger, akkor rasszista vagyok, ami szintén elítélendő, segíteni kell a vakokat, mozgássérülteket, kissebbségeket, mindenkit. De ha van rajtad 10kg felesleg vagy "felesleg" akkor dagadt vagy, lusta vagy, nincs akaraterőd, et cetera. És ez a fajta megkülönböztetés teljesen elfogadott. Holott a homofóbok is azt mondják, hogy hátrányos egészségügyi hatásai vannak a homoszexualitásnak, ami a záróizmok tekintetében még csak nem is teljesen alaptalan.
Kettős mérce rulez

fat.acceptance 2014.06.12. 20:58:52

@holdkoros: Ez a blog teljes mértékben kiáll az LMBTQIA közösség mellett, és a rasszizmus és homofóbia ellen is. Tehát amiket írsz, nem elfogadható. Attól még persze tény, hogy sok helyütt a kövérség az ami alapján a legelfogadottabb diszkriminálni valakit, de ez a közép-európai térségben a legmesszemenőbbekig nem igaz. Vannak ilyenek, de Conchita vagy az etnikumok támogatása is ugyanolyan fontos, mint a kövéreké. A tolerancia, elfogadás, egyenlőség, az emberekkel való bánásmód és tisztelet nem lehet mérlegelés alapja, az ugyanúgy rossz ember, aki a rasszizmus ellen van, de a homofóbia oké, vagy a kövérek elfogadása mellett, de közben homofób és transzfób. Illetve ezek tetszés szerinti variációja...
süti beállítások módosítása